Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oponki
Date: Fri, 8 Feb 2002 15:23:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <a40o4t$929$1@news.tpi.pl>
References: <a3upmb$oid$1@zeus.polsl.gliwice.pl> <a3v0g7$26g$1@news.tpi.pl>
<a40a8r$mot$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1013179358 9289 217.97.24.161 (8 Feb 2002 14:42:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Feb 2002 14:42:38 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Oponki
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95305
Ukryj nagłówki
> >
> Mogę pobłagać o przepisik na owe donaty :))))
>
Wiesz, on już był podawany tutaj kilka razy, siedzi sobie po cichu na mojej
stronie. Kilka osób robiło i chwaliło, a jednej nie wyszły. Oto przepisik,
aha i uwaga - te moje donaty są świeże tylko przez jeden dzień!
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.ph
p?przepis=125&PHPSESSID=d864e79c562663cc489c4db6d2b9
dc36
15 dag półtłustego albo chudego twarogu
7 dag cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder
Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się
je tak:
Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30
dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło.
Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
kolor.
(Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
środku).
Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i
posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są świeżutkie.
Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru utartego z 3 łyżkami cytryny
i posypać płatkami migdałowymi zanim lukier steżeje.
Wkn
|