Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Orzechy włoskie. Re: Orzechy włoskie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Orzechy włoskie.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Orzechy włoskie.
Date: Sat, 9 Jun 2012 13:10:12 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <1wzru9663v68j$.tk167ukujnet$.dlg@40tude.net>
References: <lmsr9d3lxp0p.1fpnbh45crf7t$.dlg@40tude.net>
<jqv618$l1t$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: adup31.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339240220 15134 79.185.253.31 (9 Jun 2012 11:10:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 9 Jun 2012 11:10:20 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346583
Ukryj nagłówki

Dnia Sat, 9 Jun 2012 11:46:16 +0200, Stefan napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:lmsr9d3lxp0p.1fpnbh45crf7t$.dlg@40tude.net...
>> Przypominam wątek; około 20 czerwca owoce nadają się na konfiturę:
>> http://www.grupy.senior.pl/Gruzinska-konfitura-z-orz
echow-wloskich,t,378641,p,1,2.html
>
> A przede wszystkim na najważniejsze lekarstwo dla zmęczonych degustowaniem
> krewetek i golonek wnętrzności:
> 20 orzechów (nie będę opisywał stanu mlecznej dojrzałości) kroimy na
> ćwiartki i zalewamy 1000 ml spirytusu (proponuję propinację lubelską lub
> jeżeli ktoś ma dojście "ducha puszczy z Białowieskich okolic"). Czekamy
> minimum 4 tygodnie i odlewamy 3/4 zawartości a w to miejsce wlewamy taką
> samą ilość tęgiego syropu cukrowego - można okrasić już wtedy miodem, ale ja
> to robię później. Czekamy 4-6 tygodni, regularnie potrząsając przez miesiąc
> codziennie, odstawiamu do ustania, potem delikatnie zlewamy górną warstwę i
> łączymy z pierwszym nalewem (powinno go być 3/4 litra, o ile nie było
> epidemii grypy żołądkowej w tym czasie). Degustujemy samotnie i zastanawiamy
> się. Degustujemy powtórnie ze szwagrem, teściem, przyjacielem domu i po owym
> zastanowieniu dosmaczamy, może być dobry miodzik, może nutka skórki
> pomarańczowej, anyżu, imbiru. Tutaj Pan Domu ma pole do popisu. U mnie na
> szafie stoi kilkanaście róznych nastaw do dosmaczania. Ostatnio nastawa z
> kwiatu mniszka lekarskiego.
> Pozostałość z gąsiorka mozolnie przecedzamy i używamy jako lekarstwo dla
> osób słabych czyli dziecka, żony, teściowe (ale po rozcieńczeniu - po co ma
> szybko wyzdrowieć).

Przepis interesujący, ale raczej "damski" - w każdym razie MŚK na pewno
tego nie wypije, bo słodkie, woli wytrawną, mocną orzechówkę :-)


--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.06 Ikselka
09.06 Nika
10.06 Stokrotka
11.06 Stefan
11.06 czeremcha
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?