Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Orzeszki
Date: Tue, 17 Jan 2006 15:45:25 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 64
Message-ID: <dqj2ip$290$1@inews.gazeta.pl>
References: <dq8ah0$gvo$1@inews.gazeta.pl> <dqbi4e$efj$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dqecjj$frt$1@inews.gazeta.pl> <dqfrtr$9cm$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-78-109.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1137511841 2336 213.238.78.109 (17 Jan 2006 15:30:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Jan 2006 15:30:41 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258157
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agusia" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dqfrtr$9cm$1@news.onet.pl...
Sorki, ze dopiero teraz piszę.
> A ja właśnie miałam pytać o tę patelnię. Dostałam takie cudo w spadku i
nie
> wiem zupełnie jak tego używać.
Gratuluję sprzętu:P
>Rozumiem, że przytoczony przez Ciebie przepis
> nadaje się do tej patelni.
Ja robię samo ciasto z innego przepisu, ale sądzę, że ten jest ok. Jak
wychodzi w foremkach, to i w "patelni" też powinien wyjść.
>Ale możesz zdradzić jak obsługiwać tę patelnię?
> (tak krok po kroku :))
To proste jest:-)
Wkleję ci przepis, pisze w nim co i jak, jak masz jakieś jeszcze
wątpliwości, to pytaj:)
~~~~
Źródło: "Domowe ciasteczka i ciasta" Maria Dąbrowska i Antonina Kryska
ORZESZKI
Składniki:
1/2 kg maki, 1 masło roślinne, 2 żółtka, 2 łyżki octu, 1/2 szkl. śmietany, 1
łyżeczka sody
Z wszystkich surowców zagniatamy ciasto, które nie może być zbyt gęste. Do
wysmarowanego tłuszczem (smarujemy tylko przed pieczeniem pierwszej porcji)
i rozgrzanego wypiekacza kładziemy kuleczkę ciasta wielkości wiśni. Stawiamy
wypiekacz na źródle ognia i w czasie pieczenia odwracamy na 2 strony. Po 3
min. wyrzucamy ciasteczka przez odwrócenie wypiekacza. Czynności pieczenia
powtarzamy. upieczone i ostudzone orzeszki napełniamy masą - najlepsza jest
orzechowa. Zlepiamy delikatnie tak, aby utworzyły włoski orzech.
Krem orzechowy I:
25-30 dag mielonych orzechów, 1/2 szkl. mleka, 1 kostka margaryny, 20-25 dag
cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego
Mielone orzechy zaparzyć szklanka gorącego mleka. Tłuszcz utrzeć z cukrem
pudrem, dodać wystudzone orzechy i olejek i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Krem orzechowy II:
10 dag orzechów włoskich, 5 dag kaszy manny, 15 dag cukru, 1/2 szkl. mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego
Kaszę mannę rozgotować na mleku na gęstą masę ciągle mieszając. Do
wystudzonej dodać orzechy przepuszczone przez maszynkę, cukier puder i
cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
~~~~
Ja najpierw robię z ciasta wszystkie kulki i potem tylko piekę. Gotowe
posypuje cukrem pudrem.
Pozdrawiam,
Akulka
|