« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2022-05-31 18:28:38
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 31.05.2022 o 06:45, Wiesiaczek pisze:
> On 5/27/22 5:54 PM, trybun wrote:
>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej
>>>> tępy. Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>>
>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>
>>
>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>
>
> Nie zaglądałem tu z powodu zmiany systemu, ale już odpowiadam: Tarcza
> polerska to tarcza zszyta z wielu warstw materiału (bawełna?) o
> średnicy 20-50 cm zakłądana na wał szlifierki lub innego sporego silnika.
> Przed polerowaniem naciera się ją właśnie pastą polerską (na obrotach)
> i dalej już prosto. Używa się jak zwykłej ostrzałki tarczowej. Dla
> noża proponuję podłożyć płasko kawałek metalowej płytki wystającej
> poza krawędź ostrza po to, zeby nie zaokrąglić samej krawędzi ostrza.
>
> Trochę to enigmatycznie brzmi, ale w rzeczywistości jest proste:)
>
> Sądzę, że takie ostzenie nie ma sobie równych.
>
> Uwaga, zielona (chromowa) pasta polerska pomimo, że nie zostawia rys,
> całkiem sprawnie zbiera materiał i trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć :)
>
A gdzie szukać takiej tarczy? Mam szlifierkę stołowa, i ręczną, może
udałoby się na nich ją zamontować..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2022-05-31 18:50:18
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn 5/31/22 6:28 PM, trybun wrote:
> W dniu 31.05.2022 o 06:45, Wiesiaczek pisze:
>> On 5/27/22 5:54 PM, trybun wrote:
>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>
>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej
>>>>> tępy. Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>
>>>>
>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>
>>>
>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>>
>>
>> Nie zaglądałem tu z powodu zmiany systemu, ale już odpowiadam: Tarcza
>> polerska to tarcza zszyta z wielu warstw materiału (bawełna?) o
>> średnicy 20-50 cm zakłądana na wał szlifierki lub innego sporego silnika.
>> Przed polerowaniem naciera się ją właśnie pastą polerską (na obrotach)
>> i dalej już prosto. Używa się jak zwykłej ostrzałki tarczowej. Dla
>> noża proponuję podłożyć płasko kawałek metalowej płytki wystającej
>> poza krawędź ostrza po to, zeby nie zaokrąglić samej krawędzi ostrza.
>>
>> Trochę to enigmatycznie brzmi, ale w rzeczywistości jest proste:)
>>
>> Sądzę, że takie ostzenie nie ma sobie równych.
>>
>> Uwaga, zielona (chromowa) pasta polerska pomimo, że nie zostawia rys,
>> całkiem sprawnie zbiera materiał i trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć :)
>>
>
> A gdzie szukać takiej tarczy? Mam szlifierkę stołowa, i ręczną, może
> udałoby się na nich ją zamontować..
>
Pierwsza z brzegu:
https://www.sklep.staltech.pl/Tarcza-polerska-baweln
a-300x50x40/648
Oczywiście może być inna podobna, długo nie szukałem:)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2022-05-31 18:52:46
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn 5/31/22 6:28 PM, trybun wrote:
> W dniu 31.05.2022 o 06:45, Wiesiaczek pisze:
>> On 5/27/22 5:54 PM, trybun wrote:
>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>
>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej
>>>>> tępy. Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>
>>>>
>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>
>>>
>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>>
>>
>> Nie zaglądałem tu z powodu zmiany systemu, ale już odpowiadam: Tarcza
>> polerska to tarcza zszyta z wielu warstw materiału (bawełna?) o
>> średnicy 20-50 cm zakłądana na wał szlifierki lub innego sporego silnika.
>> Przed polerowaniem naciera się ją właśnie pastą polerską (na obrotach)
>> i dalej już prosto. Używa się jak zwykłej ostrzałki tarczowej. Dla
>> noża proponuję podłożyć płasko kawałek metalowej płytki wystającej
>> poza krawędź ostrza po to, zeby nie zaokrąglić samej krawędzi ostrza.
>>
>> Trochę to enigmatycznie brzmi, ale w rzeczywistości jest proste:)
>>
>> Sądzę, że takie ostzenie nie ma sobie równych.
>>
>> Uwaga, zielona (chromowa) pasta polerska pomimo, że nie zostawia rys,
>> całkiem sprawnie zbiera materiał i trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć :)
>>
>
> A gdzie szukać takiej tarczy? Mam szlifierkę stołowa, i ręczną, może
> udałoby się na nich ją zamontować..
>
Przy okazji pasta do kompletu:
https://www.sklep.staltech.pl/Pasta-polerska-zielona
-PFERD/376
... i już masz fach w ręku:)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2022-06-01 17:04:03
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 31.05.2022 o 18:28, trybun pisze:
>
> Spróbuję, dzięki. Po wypróbowaniu dam znać na grupę.
>
Nie zwracaj uwagi na pieprzenie głupot, w rodzaju używania polerki lub
papieru ściernego do ostrzenia noży.
Popatrz sobie tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=XXHxsd7PYqI
Ja sobie dawno już kupiłem takie urządzenie, z którego korzystam do
ostrzenia noży z dobrze utwardzonej stali. Chodzi o to, żeby prawidłowo
utrzymać kąt krawędzi tnącej, a nie mam jeszcze zbyt dobrego wyczucia i
pewnego prowadzenia ręki. Do noży byle jakich, czyli np. nierdzewnych od
Gerlacha, używam (zamiast kamieni o różnej gradacji) kostki z Lidla z
pyłem "diamentowym", kupionej wiele lat temu. Na takich tanich nożach
ćwiczę prowadzenie ostrza pod odpowiednim kątem.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2022-06-01 17:24:26
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 31.05.2022 o 18:28, trybun pisze:
>>
>> Kup np. P800, P1200, P2500, P5000 i P7000.
>
Trochę pospieszyłem się, wskazując w poprzednim poście link. Spojrzałem
na tytuł i używane sprzęty. Dopiero kiedy obejrzałem trochę,
stwierdziłem, że gość pokazuje bzdury, jeśli chodzi o sposób prowadzenia
ostrza po kamieniu.
Ostrze należy prowadzić tak, jak widać na poniższym filmie. Ja mam z
Lidla podobna kostkę, do tej widocznej od 1:50.
https://www.youtube.com/watch?v=adOmTFI0D6A
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2022-06-01 17:57:27
Temat: Re: Ostrzenie noża
W miarę dobrze naostrzony nóż nie musi golić, wystarczy że paragon z
"Biedronki" w powietrzu poszatkujesz "na makaron".
No, chyba że lubisz mieć nóż naostrzony perfekcyjnie... ale nie
zauważysz różnicy w pracy.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2022-06-01 18:46:06
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn 6/1/22 5:04 PM, Akarm wrote:
> W dniu 31.05.2022 o 18:28, trybun pisze:
>
>>
>> Spróbuję, dzięki. Po wypróbowaniu dam znać na grupę.
>>
>
> Nie zwracaj uwagi na pieprzenie głupot, w rodzaju używania polerki lub
> papieru ściernego do ostrzenia noży.
> Popatrz sobie tutaj:
> https://www.youtube.com/watch?v=XXHxsd7PYqI
> Ja sobie dawno już kupiłem takie urządzenie, z którego korzystam do
> ostrzenia noży z dobrze utwardzonej stali. Chodzi o to, żeby prawidłowo
> utrzymać kąt krawędzi tnącej, a nie mam jeszcze zbyt dobrego wyczucia i
> pewnego prowadzenia ręki. Do noży byle jakich, czyli np. nierdzewnych od
> Gerlacha, używam (zamiast kamieni o różnej gradacji) kostki z Lidla z
> pyłem "diamentowym", kupionej wiele lat temu. Na takich tanich nożach
> ćwiczę prowadzenie ostrza pod odpowiednim kątem.
Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
świeżego pieczywa lub mięsa.
Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
najmniejszych problemów.
Ale co kto lubi :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2022-06-02 10:03:34
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>
> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> świeżego pieczywa lub mięsa.
> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
> najmniejszych problemów.
>
> Ale co kto lubi :)
>
Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
||
||
||
\/
albo:
||
||
||
|/
I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
tylko noży.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2022-06-02 10:13:33
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>
>>
>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
>> najmniejszych problemów.
>>
>> Ale co kto lubi :)
>>
>
> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>
> ||
> ||
> ||
> \/
>
> albo:
>
> ||
> ||
> ||
> |/
>
> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> tylko noży.
>
Owszem, jest inny.
W przybliżeniu taki - V
Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2022-06-02 11:47:31
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>
>>>
>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>
>>> Ale co kto lubi :)
>>>
>>
>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> \/
>>
>> albo:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> |/
>>
>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>>
>
> Owszem, jest inny.
> W przybliżeniu taki - V
> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>
>
>
>
>
Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
głównie strona druga.
Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |