Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!aioe.org!swRwul3VvSY7mz17bcb6Eg.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ostrzenie noża
Date: Wed, 1 Jun 2022 18:46:06 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org>
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
<t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
<t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
<t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="18660";
posting-host="swRwul3VvSY7mz17bcb6Eg.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:60.0) Gecko/20100101 Thunderbird/60.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: en-US
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47444 pl.rec.kuchnia:383576
Ukryj nagłówki
On 6/1/22 5:04 PM, Akarm wrote:
> W dniu 31.05.2022 o 18:28, trybun pisze:
>
>>
>> Spróbuję, dzięki. Po wypróbowaniu dam znać na grupę.
>>
>
> Nie zwracaj uwagi na pieprzenie głupot, w rodzaju używania polerki lub
> papieru ściernego do ostrzenia noży.
> Popatrz sobie tutaj:
> https://www.youtube.com/watch?v=XXHxsd7PYqI
> Ja sobie dawno już kupiłem takie urządzenie, z którego korzystam do
> ostrzenia noży z dobrze utwardzonej stali. Chodzi o to, żeby prawidłowo
> utrzymać kąt krawędzi tnącej, a nie mam jeszcze zbyt dobrego wyczucia i
> pewnego prowadzenia ręki. Do noży byle jakich, czyli np. nierdzewnych od
> Gerlacha, używam (zamiast kamieni o różnej gradacji) kostki z Lidla z
> pyłem "diamentowym", kupionej wiele lat temu. Na takich tanich nożach
> ćwiczę prowadzenie ostrza pod odpowiednim kątem.
Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
świeżego pieczywa lub mięsa.
Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
najmniejszych problemów.
Ale co kto lubi :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
|