Data: 2003-11-18 07:26:33
Temat: Re: Oszukane golabki - relacja
Od: "Lenka" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oszukane gołąbki zrobiły rewolucję na grupie. Ośmielam się podać,
wykorzystywany przez mnie, trochę inny przepis.
Podstawowe różnice - kapusty nie zesmażam, ryż dodaję surowy.
Może się ktoś skusi i porówna
PRZEPIS:
70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego, około 80 dag białej kapusty, 1
uża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka ryżu, ½ szklanki kaszy manny, 2
jaja, 2-3 kostki rosołowe, przecier pomidorowy, łyżka mąki pszennej, łyżka
mąki ziemniaczanej, do smaku: sól, pieprz, sos sojowy.
Do mięsa dodać startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśniętą
kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony
czosnek, sól, pieprz i sos sojowy. Wszystko wyrabić, formować nieduże,
podłużne kotlety, smażyć je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z
obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuścić w takiej
ilości wody, aby po zalaniu kotletów były przykryte. Wstawić przykryte
naczynie do piekarnika i piec około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety urosną.
Ostrożnie zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać tyle wody,
ile ubyło. Zagotować sos, dodać przecier, doprawić do smaku, mąki (obie)
rozrobić zimną wodą i wlać do sosu, zagotować, sos będzie raczej rzadki. Zalać
nim kotlety i wstawić na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to
znaczy, że danie jest gotowe.
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|