Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!newsfeed.jasien-net.com
NNTP-Posting-Host: 217.30.132.167
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Thu, 7 Aug 2003 11:38:43 +0200
Message-ID: <4...@j...jasien.net>
Sender: News User <n...@j...net>
From: "Karolina Matuszewska" <g...@i...pl.antyspam>
References: <bgt37d$467$1@news.onet.pl>
Subject: Re: Owoce w occie
Lines: 37
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:168976
Ukryj nagłówki
In news:bgt37d$467$1@news.onet.pl,
Elma <P...@p...onet.pl> typed:
> Witam,
> i pytam czy ktos dysponuje przepisami na owoce w occie. Dokładnie
> chodzi mi o śliwki w occie, gruszki w occie.
SLIWKI
1kg malo dojrzalych sliwek wegierek, 1/4l octu 6%, 25dkg cukru, gozdziki,
cynamon.
Sliwki umyc i przekluc patyczkiem, ulozyc w sloju. Ugotowac wode z octem,
cukrem i przyprawami, zalac sliwki. Nastepnego dnia sliwki odsaczyc, a
zalewe zagotowac ponownie pod przykryciem i zagotowana znowu zalac te
sliwki - i tak 4 razy. Pracochlonne, ale moja Babcia robila wedlug tego
przepisu i byly przepyszne.
(zrodlo - "Kuchnia polska" z 1968)
GRUSZKI
1kg malo dojrzalych gruszek, 1/2l octu 6%, 20 dkg cukru, gozdziki, cynamon.
Gruszki obrac ze skorki, pokroic i wyciac gniazda nasienne (zeby nie
ciemnialy mozna je zanurzyc w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku
z cytryny). Wode, ocet, cukier i przyprawy zagotowac, wrzucic odsaczone
gruszki i gotowac powoli az do zeszklenia. Ostudzic w zalewie i odstawic do
chlodnego pomieszczenia. Nastepnego dnia odsaczyc, zalewe zagotowac jeszcze
raz i ostudzic. Gruszki ulozyc w slojach i zalac ostudzona zalewa.
(zrodlo - "Kuchnia polska" z 1968)
> A moze ktos próbował zrobic brzoskwinie w occie?
Wlasnie odkrylam zrodlo niedrogich, ladnych i twardych brzoskwin i
wymyslilam sobie, zeby je robic w/g powyzszego przepisu na sliwki. Tylko
zalewe zleje i zagotuje tylko raz, zamiast czterech razy, bo brzoskwinie
troche delikatniejsze od sliwek.
Pozdrawiam,
Karola
|