Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Bunia <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: (P) Ogórki w zalewie musztardowej
Date: Wed, 29 May 2002 16:03:22 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 56
Sender: b...@f...onet.pl@217.153.117.149
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <ad2j3v$mo1$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.117.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1022681081 8267 217.153.117.149 (29 May 2002 14:04:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 May 2002 14:04:41 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (WinNT; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110356
Ukryj nagłówki
"Bożena" wrote:
>
> Hejka :o)))
>
> Wlasnie dostalam przepis od Władysławy, ktora nas stale czyta, ale
> niestety nie ma mozliwosci nic do nas napisac :o(( Wiec sluze w tej
> chwili za posrednika :o))) Ogorki wygladaja super interesujaco, wiec
> mimo warunkow nie nadajacych sie zabardzo do takiego pichcenia jednak
> chyba je wyprobuje :o)))
>
> ******************
> Ogórki w zalewie musztardowej
>
> 1 i 1/2 szklanki cukru
> 1 litr wody
> 1 szklanka octu
> 5 łyżek (płaskich) soli
> 5 łyżek musztardy stołowej ( może być też inna)
> 10 ziarenek ziela angielskiego
> kilka listków laurowych
>
> To waszystko zagotować.
> Ogórków ok 3 kg. Nigdy nie ważyłam
> Ogórki wielkości 8--10 cm obrać , przekroić wzdłuż na 4 części ,
> ułożyć
> pionowo w słoikach takich od dżemu, albo trochę większych , zalać
> lekko
> ciepłą zalewą i zakręcić .
> Zawekować słoiczki gotując 5 minut.
> Najlepsze są ogórki typowo gruntowe to tak gdzieś około 2-giej połowy
> czerwca.
> Do spożycia dobre po 4 - 5 dniach
> Bożenko wrzuć na grupę może ktoś skrzysta z przepisu.
> Pozdrawiam Władysława- Kwidzyn
> *********************
Jak to fajnie zobaczyc przepis kogos z tego samego miasta. Moze
nawet mijam na ulicy pania Wladyslawe...
Jesli chodzi o ogoreczki malosolne, kwaszone i konserwowe i pikle i
w plasterkach ze skorka i w plasterkach bez skorki ale z cebulka i
pietruszka, to specjalistka jest moja mama - "miszczyni moja
ogorkowa" , ale przepis drukuje i zrobie sobie ogoreczki z
musztardka o:)
Swoja droga, musze zaczac spisywac przepisy mojej mamy, bo niedlugo
chyba juz bede robic sama takie rzeczy (jak sie przeniose do swojego
polowka) o:) i co bede biegac do mamusi po przepis ????
Pozdrawiam wszystkich a Pania Wladyslawe szczegolnie:-)
Bunia tez z Kwidzyna
|