Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!dustpuppy.sloth.hell.pl!not-
for-mail
From: Jo'Asia <j...@r...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: (P) bobowy sos z tagiatellą
Date: Thu, 10 Jul 2003 11:54:10 +0200
Organization: KF Rassun - SF Framling
Lines: 42
Message-ID: <1...@d...sloth.hell.pl>
References: <bej91q$kqh$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179072161.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1057830961 14894 62.179.72.161 (10 Jul 2003 09:56:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jul 2003 09:56:01 +0000 (UTC)
X-Face: e<j{nB#syJ9{:i>28Jn%^Mv>1D`^*<V2;Gb0G;CQH>0ah'%4l!JjUC[oja$%Y.%~E5RM.*-
`d6V|l>mR]@On_";'6R&eHG]1(JP:'^;~Is|>|h7FQks}f=2-/)/+XGFO#2;4hi[m:PcuC-=r@M08(
V~[p|-8:~p7wRE`hB.i(%!M;eX,ccgf_r_z%%)V'Ws
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1 (c1f0e1dd.434.452) Hamster/2.0.1.3
X-Count: 9/195
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163850
Ukryj nagłówki
Sowa wystukał:
> Wczoraj wykonałam na obiad - pyszna rzecz,
> choć ździebko różna od oryginału podawanego przez Tadeusza Pióro w artykule
> "Inwazja strączkowa" ( Przekrój)
> - 1/4 kg bobu (koniecznie młodego - stary jest mączny)
> - szklanka słodkiej śmietany
> - 2 spore ząbki młodego czosnku
> - spora garść świeżego zielonego groszku
> - zielony pieprz, sól, trochę soku cytryny
> - makaron tagiatelli
> - ser parmezan
> Bób ugotować na półtwardo, obłuskać ze skorupek dzieląc każde ziarno na pół.
> Jedną połowę na talerz, druga do miseczki odkładamy na później. Bób na
> talerzu zgniatamy dokładnie widelcem na miazgę.
> W rondelku rozgrzewamy delikatną w smaku oliwę, wciskamy 2 ząbki czosnku,
> wrzucamy utłuczony zielony pieprz i zielony groszek - podgrzewamy - czosnek
> ma się chwilę podsmażać, ale nie zrumienić.
> Wkładamy do tego zmiażdżony bób i dokładnie mieszamy chwilę smażąc aż
> wszystko będzie gorące (raczej podgrzewamy - żadnego zarumieniania).
> Wlewamy powoli śmietanę cały czas mieszając.
> Doprawimy do smaku solą i sokiem z cytryny.
> łączymy z makaronem, posypujemy serem.
> (dałam do tego zieloną sałatę, z pomidorami, szczypiorkiem i czarnymi
> oliwkami w czosnkowym sosie vinegrete)
W trakcie przygotowania zjadamy ten bób odłożony na później? ;)
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Prybysz"
|