Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia (P) bobowy sos z tagiatellą Re: (P) bobowy sos z tagiatellą

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: (P) bobowy sos z tagiatellą

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: (P) bobowy sos z tagiatellą
Date: Thu, 10 Jul 2003 12:03:30 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 55
Sender: p...@p...onet.pl@62.233.233.30
Message-ID: <bejdlv$3b3$1@news.onet.pl>
References: <bej91q$kqh$1@news.onet.pl> <1...@d...sloth.hell.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.233.30
X-Trace: news.onet.pl 1057831423 3427 62.233.233.30 (10 Jul 2003 10:03:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jul 2003 10:03:43 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163853
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Jo'Asia" <j...@r...art.pl> napisał w wiadomości
news:1n44vtqczsski.dlg@dustpuppy.sloth.hell.pl...

> W trakcie przygotowania zjadamy ten bób odłożony na później? ;)

Oooo przepraszam, się mi zapomniał .

Wsypujemy go do gotowego, doprawionego sosu - chwilkę mieszamy żeby się
ogrzał i do makaronu całość siup.


A tutaj całość ze stosowną porawką:

----------------------------------------------------
------------------------
----

Wczoraj wykonałam na obiad - pyszna rzecz,
choć ździebko różna od oryginału podawanego przez Tadeusza Pióro w artykule
"Inwazja strączkowa" ( Przekrój)

- 1/4 kg bobu (koniecznie młodego - stary jest mączny)
- szklanka słodkiej śmietany
- 2 spore ząbki młodego czosnku
- spora garść świeżego zielonego groszku
- zielony pieprz, sól, trochę soku cytryny

- makaron tagiatelli

- ser parmezan

Bób ugotować na półtwardo, obłuskać ze skorupek dzieląc każde ziarno na pół.
Jedną połowę na talerz, druga do miseczki odkładamy na później. Bób na
talerzu zgniatamy dokładnie widelcem na miazgę.
W rondelku rozgrzewamy delikatną w smaku oliwę, wciskamy 2 ząbki czosnku,
wrzucamy utłuczony zielony pieprz i zielony groszek - podgrzewamy - czosnek
ma się chwilę podsmażać, ale nie zrumienić.
Wkładamy do tego zmiażdżony bób i dokładnie mieszamy chwilę smażąc aż
wszystko będzie gorące (raczej podgrzewamy - żadnego zarumieniania).
Wlewamy powoli śmietanę cały czas mieszając.
Doprawimy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Wsypujemy odłożony w miseczce bób - chwilkę podgrzewmy mieszając delikatnie.

łączymy z makaronem, posypujemy serem.

(dałam do tego zieloną sałatę, z pomidorami, szczypiorkiem i czarnymi
oliwkami w czosnkowym sosie vinegrete)

Smacznego
----------------------------------------------------
------------------------
-------

Sowa


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.07 e...@o...pl
10.07 Sowa
11.07 e...@o...pl
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6