Data: 2005-07-13 17:17:12
Temat: Re: PILNA pr. o pomoc "pielęgnowanie" chleba
Od: "marcysia" <b...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> gdyby ktoś chciał to chętnie podzielę się ciastem (myślę że paczką
> priorytetem da się przesłać).
Ha!
W moich starych mailach sie zachowal przepis:
Wyszla smaczna drozdzowka- na moj gust spokojnie mozna dodac rodzynek, a na
wierzch truskawek i kruszonki........Mieszalam metalowa lyzka.
Chetnie wzielabym od Ciebie troszke zaczynu, ale obawiam sie ze wysylka tego
w tym upale nie ma sensu. Ja zeszlego lata wiozlam kolezance autem w
sloiczku odrobine i w ciagu 1-2 godzin zaczelo intensywnie pracowac pod
wplywem upalu i kipiec......
pozdrawiam
Marcysia
CHLEBEK WATYKAŃSKI
1. Chleb nie lubi metalu (trzymać w plastikowej lub ceramicznej misce)
2. Należy go mieszać drewnianą łyżką lub wałkiem
3. Przetrzymywać w temperaturze pokojowej
4. Miskę przykryć lnianą ścierką
Dzień 1. Chleb przyzwyczaić do otoczenia
Dzień 2. Nic nie robić
Dzień 3. Mieszamy
Dzień 4. Nic nie robić
Dzień 5. Karmimy chleb dodając: 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki. Całość
mieszamy
Dzień 6. Nic nie robić
Dzień 7. Mieszamy
Dzień 8. Karmimy chleb dodając: 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki. Całość
mieszamy
Dzień 9. Mieszamy
Dzień 10. Dzielimy ciasto na cztery części. Trzy rozdajemy dobrym ludziom na
szczęscie. Do czwartej dodajemy: 4 jaja, 2 szklanki mąki, 1/4 szklanki
oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Wkładamy do formy (korytka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy 30-40 minut. Sprawdzamy wykałaczką lub zapałką.
|