Data: 2000-07-30 20:41:40
Temat: Re: PIPKI !!!!
Od: "Mark Abramovich" <a...@g...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witaj, sadyl!
> HEJ - wracam do temata - ludzie, znajdzcie jakiegos rodowitego Zyda bo
> przez te PIPKI spac nie moge :))
Macie mnie! Jestem Zydem i nie tylko rodowitym, jestem z Jerozolimy.
> Dzięki Grupie jestem przekonany, że pipki robi się z nadziewanych skórek
> z szyj gęsich.
Jezeli to PIPKI :-)), to prosze, masz przepis:
Nadziewana szyjka gesia (tak samo z kury)
Skorka z gesiej (albo kurzej) szyjki
Nadzienie 1: 3 lyzki maki, lyzka kaszy manny,
2 lyzki drobno pokrajanego
tluszczu gesiego albo kurzego, sol, pieprz, lyzka posiekanej cebuli (dla
kurzej dwa razy mniej)
Nadzienie 2: 4 lyzki zmlelonej wolowiny lub cieleciny, jajko, lyzka posie-
kanej cebuli, lyzka tartej bulki, sol, pieprz (dla kurzej dwa razy mniej)
1. Szyjke gesi doktadnie opalic, wymyc i zdjac.
2. Wymieszanym dobrze nadzieniem napelnic szyjke niezbyt scislo, konce
zeszyc mocna nicia.
3. Po obgotowaniu upiec w brytfannie z gesia (mozna szyjke udusic - sposob
B).
4. Przed podaniem usunac nici i pokrajac w ukosne grube plastry.
5. Podawac na przystawke z pieczywem lub z gesia jako CZESC skladowa dania,
Sposob A.
1. Oczyszczona marchew umyc i pokrajac w krazki, cebule posiekac, wylozyc na
patelnie i lekko podsmarzyc.
2. Zaprawe wlozyc do rondla.
3. Przygotowana szyjke wylozyc do rondla na zaprawe, dolac wrzatek (zeby
tylko przykryl szyjke), przykryc.
4. Dusic na malym ogniu do gotowosci.
Smacznego,
Mark Abramovich
|