Data: 2000-03-22 15:50:09
Temat: Re: PLACKI ZIEMNIACZANE
Od: "Malgosia Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Grzegorz Lewszyk napisał(a) w wiadomości: ...
>Placki to jest to, ale czy ty do nich nic nie dodajesz?
Witam. PO raz w sumie pierwszy odważyłam się podać przepis. Wczorajsza
lektura Waszych postów pchnęła mnie w stronę nadziewanych bakłażanów z sosem
tzatziki :-)
MOje placki ziemniaczane są ucierane na grubych oczkach i odciskane z soku.
Dodaję tradycyjnie mąkę, jajka, sól, pieprz.... a potem:
a) drobno pokrojony zesmażony boczek
b) tarty ser pleśniowy (niebieski)
c) tarty ser żółty
d) tarte jabłka
e) ząbek (nie więcej!!!) czosnku
f) drobno krojone pomidory
Aha, cebuli proponuję nie ucierać nigdy na tarce - robi się niezwykle
gorzka. Oczywiście, powyższe składniki można dodać naraz! A robię tak, bo
mój narzeczony NIE ZNOSI placków ziemniaczanych i muszę mu je jakoś
urozmaicać...
Smacznego!
Margola
|