Data: 2006-04-06 16:08:42
Temat: Re: POLECAM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:1fd71327doybh$.10v6obr1xiug8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 6 Apr 2006 15:26:39 +0200, skryba napisał(a):
>
>
>> Masz na myśli potrawę o nazwie _ pieczonka_
>> Nazywana bywa też inaczej w zależności od regionu.
>
> Pieczonka to raczej kojarzy mi się z pieczeniem (mięs np).
> Ziemniaki w takim żeliwnym garnku się praży. U mnie mówi się
> po prostu "prażone" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
>
> Pozdrawiam,
> Marta
Mazowiecka prażucha
----------------------------------------------------
----------------------
Składniki: 40 dag mąki pszennej, ok 2 szklanek wody, sól
Wykonanie: Mąkę na patelni lub w piekarniku zrumienić na złoty kolor,
ostudzić, wsypać do garnka, wlać wrzącą wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli,
wymieszać dokładnie tak, żeby nie było grudek, wstawić z pokrywką do
piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni na pół godziny. Nakładać łyżką w
formie klusek, polewać tłuszczem ze słoniny lub boczku ze skwarkami albo
stopionym masłem. Jest to znakomity dodatek do mięsnych i warzywnych
gorących potraw o bardzo oryginalnym smaku mimo prostego składu. Smacznego!
_________________
|