Data: 2006-04-06 16:07:30
Temat: Re: POLECAM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:1fd71327doybh$.10v6obr1xiug8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 6 Apr 2006 15:26:39 +0200, skryba napisał(a):
>
>
>> Masz na myśli potrawę o nazwie _ pieczonka_
>> Nazywana bywa też inaczej w zależności od regionu.
>
> Pieczonka to raczej kojarzy mi się z pieczeniem (mięs np).
> Ziemniaki w takim żeliwnym garnku się praży. U mnie mówi się
> po prostu "prażone" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
>
> Pozdrawiam,
> Marta
Prażucha
Składniki:
mąka pszenna - 20 dag
mąka gryczana - 20 dag
woda - ok. 2 szklanki
słonina do polania - 5 dag
lub wędzony boczek
sól
Przygotowanie:
Przesianą mąkę zrumienić na patelni lub w piekarniku na jasnozłoty
kolor, często mieszać. Zagotować wodę. Mąkę wysypać do garnka, zalać wrzącą,
lekko osoloną wodą, wymieszać i rozcierać dokładnie, tak aby nie zrobiły się
grudki (wody wlać tyle, aby ciasto było gęste). Pozostawić w garnku pod
przykryciem na bardzo małym ogniu na 1/2 godziny lub wstawić do piekarnika,
aby masa dogotowała się. Słoninę lub boczek pokroić w kosteczkę, stopić
(lekko zrumienić). Łyżkę maczać w tłuszczu i kłaść na talerz nieduże kluski.
Kluski posypać skwarkami ze słoniny lub boczku.
Prażuchę można przygotować tylko z samej mąki pszennej lub gryczanej.
Podaje się również posypaną serem twarogowym.
|