Data: 2002-05-08 21:00:24
Temat: Re: PRZEPIS NA RAGOUT PO BOLOŃSKU
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Łukasz" <c...@p...fm> wrote:
>Poszukuje przepisu na to danie , moze ktos ma albo wie gdzie jest na jakiejs
>stronce??
>
.....sycylijskie ragout.....z grupy (Autor:Mictlan Data:2001-01-24)
"Postanowilem sie z wami podzielic pewnym wloskim przepisem,
jakiego nauczyla mnie przeurocza staruszka na sycylii. Ja go
troszeczke przeksztalcilem do naszych potrzeb, ale i tak wydaje mi
sie, ze efekt wart jest zachodu jakiego wymaga to danie. Oto
przepisik dla 4 osob i goscia :-)
Gnocchi Swietej Lucji
Na gnocchi:
60 dkg macznych ziemniakow (ja zaszwyczaj i tak dodaje do nich
troche maki ziemniaczanej)
18 dkg maki
5 dkg parmezanu (moze byc taki starty, sprzedawany wlasnie w
tej ilosci)
1 zoltko
sol, tarta galka muszkatolowa
Ziemniaki gotujemy w lupinkach. Jeszcze cieple oberamy i
przepuszczamy przez praske do ziemniakow (jak ktos nie ma, to radze
dodac troszeczke mleka i rozgniesc dokladnie widelcem) Dodajemy
do jeszcze cielych ziemniakow zoltko, make, galke i parmezan,
oraz odrobine soli. Zagniatamy ciasto podobne konsystencja do
kopytkowego. Na koniec dosalamy jeszcze do smaku. Walkujemy w
male waleczki grubosci palca i tniemy je na kawalki 2 cm, po czym
rozgniatamy widelcem. Gotujemy tak jak kopytka, az wyplyna i
oddcedzone wrzucamy do zimnej wody.
Na ragout:
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 seler naciowy
1 zabek czosnku
2 puszki pomidorkow po 40 dkg
5 lyzek natki pietruszki posiekanej
szklanka bulionu warzywnego
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
4 lyzki oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki oregano
sol, pieprz
warzywa obieramy i kroimy w kostke. Na srednim ogniu
rozgrzewamy w garnuszku oliwe, dodajemy do niej marchew i seler i dusimy
mieszajac okolo 3 min. Potem dodajemy cebule, natke, czosnek i
calosc dusimy okolo 10 min. Calosc zalewamy winem, dodajemy
pomidory w puszce, bulion i gotujemy okolo 40 min na srednio-malym
ogniu aby calosc troszeczke odparowala i powstal z tego sosik
z plywajacymi kawalkami warzyw. Na koniec dodajemy oregano,
doprawiamy solom i pieprzem. Po kolejnych 5 minutach ragout jest
gotowe. Na jarzynke do tego dania najlepiej nadaja sie
blanszowane na masle rozyczki brokulow. Podajemy nastepujaco: gnocchi
podsmazamy na maselku az sie zezloca, wykladamy na talez, obok
wylewamy ragout, i do calosci dodajemy jarzynke. Calosc
posypujemy parmezanem."
|