Data: 2004-10-10 14:27:36
Temat: Re: Palmier
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
anjah wrote:
> Czy ktoś wie jak się robi takie pyszne ciastka : Palmiery - dostępne za 2 zł
> np. w podziemiach pod rondem de Gauilla w Warszawie ?
Jakie w podziemiach sprzedaja, to nie wiem, ale palmiery robi sie z
ciasta francuskiego: ciasto rozmrozic, zlozyc na czworo i rozwalkowac
lekko, posypac obficie cukrem krysztalem, zlozyc jeszcze raz tak, aby
placek mial 20 cm szerokosci i okolo centymetra grubosci, jeszcze raz
posypac cukrem, zwijac z obu stron w podwojna rolade, pokroic na plastry
centymetrowej grubosci, polozyc na balsze, zeby sie nie stykaly, pic 10
minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni (chodzi o to, zeby sie
cukier skarmelizowal i posklejal ciasto, dzieki temu beda pozniej takie
chrupiace), przekrecic na druga strone i zezlocic jeszcze przez chwile.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|