Data: 2000-12-07 20:08:02
Temat: Re: Pan Tadeusz
Od: Gruby. < boruta@icbleu-nospam.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 7 Dec 2000 10:27:53 +0900, "Witold Szczechura"
<w...@h...net> wrote:
>
>W rondelku zagotowac wode z lyzka cukru, cynamonem, gozdzikami i skorka
>pomaranczy. Dodac kromki chleba i gotowac na malym ogniu okolo 10 minut. Gdy
>chleb bedzie miekki, calosc przetrzec przez sito, wymieszac z piwem i
>zagotowac. Pod koniec dodac smietane i znowu podgrzac na niewielkim ogniu.
>Zoltka z cukrem utrzec na puch, zaciagnac nim zupe. Ostroznie wymieszac -
>nie gotowac. Podawac z pokrojonym w kostke, obsuszonym bialym serem."
>Koniec cytatu z ksiazki.
>Czy to smaczne, hmm.. Szczegolnie w wersji na sniadanie jakos trudno mi to
>sobie wyobrazic.
>
>Beata
>
>
>
>
>"William Bonawentura" <a...@b...com> wrote in message
>news:90m55b$c4q$1@info.cyf-kr.edu.pl...
>>
>> W Ksi?dze II wiersz 511 czytamy:
>>
>> Panie starsze ju? wcze?niej wstawszy pi?y kaw?,
>> Teraz drug? dla siebie zrobi?y potraw?.
>> Z gor?cego, ?mietan? bielonego piwa,
>> W kt?rym twar?g gruz?ami posiekany piwa.
>>
>> Czy spotkali?cie si? ju? kiedy? z tak przyrz?dzonym piwem ? Czy kto?
>posiada
>> mo?e kuchni? staropolsk? ?
>>
>> Jak zwykle zach?caj?cy do dyskusji
>> William Bonawentura
>>
>>
>>
>
Stad tez prawdopodobnie "Piwo z rana jak smietana" ;-)
Art.(Gruby )
|