Data: 2007-01-22 08:37:26
Temat: Re: Panslavista - prosba
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Neko" <miglce@_bez_spamu_poczta.wp.pl> wrote in message
news:ep1s4u$8dh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Prawusek" <p...@i...pl> napisał
>
>> Widzę, że nabrałeś się na gadaninę o tym, iz jestem żydem - nic z tych
>> rzeczy - nie znam kuchni żydowskiej po za paroma nazwami potraw.
>> Jestem Polakiem i polskie są moje sprawy - jedzenie takoż - o takie
>> możesz mnie pytać - polskie i słowiańskie.
>
>
> Dlaczego pan klamie? Wczoraj przyrzadzil pan szabasowy kugel
> ziemniaczany. Dobry byl?
>
> Neko
Widzę, że masz człowieczku większą wiedzę ode mnie w tym temacie to
odpowiedz pytającemu.
Nie wiem, co to kugiel.
Mój wczorajszy obiad to:
Barszcz czerwony na wywarze z gotowanego boczku (będzie i dzisiaj, bo dużo
go)
drugie:
Ziemniaki, gulasz wołowy, surówka wiosenna (bo główne składniki zebrane
wczoraj na działce.
Gulasz: duże kawałki wołowiny o boku 4-5 cm obsmażone w oleju na dużym ogniu
na rumiano, olej wylany. Do rondla boczek surowy w kostkę, na to cebula i
pod koniec czosnek - podsmażone na szklisto, mięso, Parę grzybów suszonych,
podlane szklanką wody - duszone, oprószone mąką, podlewane po poł szklanki
wody, aż nabrało kruchości, wtedy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy,
pieprz czarny ziarnem, pół strąka ostrej papryki, szklanka wina czerwonego -
podduszone, śmietana - znowu podduszone...
Surówka - listki gwiazdnicy i roszponki, lekko osolone i opryskane sokiem z
cytryny, śmietana - fantastyczne!!!
Po obiedzie - paluszki słone i piwo Królewskie - 2 litry...
PRECZ Z KŁAMLIWYM ŻYDŁEM I CZERWONYM BYDŁEM !!!
|