Data: 2001-05-29 06:29:49
Temat: Re: Parapetówa
Od: "asia" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
asia <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3b122371@news.vogel.pl...
>
> > > Ja na parapetowe przygotowalam wielki gar sangrii - byla
> > > przepyszna.
> >
> dokladny przepis na sangrie moge podac ci jutro,
znalazlam przepis, podala go Aneta Baran, cytuje:
"> Kiedyś już podawałam -- taką robiła znajoma Katalonka. Wychodzi
pyszna --
> przyrządziłam na Sylwestra całe wiadro, znikło w godzinę:
>
> 2 litry czerwonego wina
> 1 litr cytrynowej fanty
> 1 litr pomarańczowej fanty (tak, tak!)
> filiżanka brandy lub koniaku
> pół butelki wermutu
> około pół kilograma cukru (można dać i więcej, zależy od smaku)
> 2 gruszki, 2-3 jabłka, 2-3 pomarańcze, 3 cytryny
> cynamon, najlepiej w kawałku.
>
> Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kawałki. Pomarańcze, cytryny i
> grapefruita parzymy wrzątkiem i kroimy na plasterki ze skórką. Przeciąć
> plasterki na pół, a jak duże, to jeszcze na pół. Mogą być dość grube,
nawet
> i pół centymetra. Owoce zasypujemy cukrem, wrzucamy cynamon, wlewamy
> wlewamy brandy, koniak i wino, zostawiamy w lodówce, nawet na całą
> noc. Od czasu do czasu mieszamy wszystko, żeby się cukier rozpuścił.
> Przed podaniem wlewamy fantę i mieszamy. Podajemy w szklanym dzbanku i
> z dużą ilością lodu.
>
> Jest jeszcze sangria na białym winie musującym, czyli tisana:
>
> 1 butelka białego musującego wina
> 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 jabłko,
> 50 ml brandy, 100 ml wermutu,
> cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).
> Wszystkie owoce kroimy w cząstki, zasypujemy cukrem, wlewamy brandy
> i wermut, zostawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu.
> Przed samym podaniem dolewamy mocno schłodzone wino oraz wrzucamy kostki
> lodu, mieszamy i podajemy. Pycha!"
Wyprobowalam oba przepisy i sa godne polecenia.
Asia
|