Data: 2002-05-09 13:26:11
Temat: Re: Parmezan - co robic?
Od: i...@s...waw.pl (Ines)
Pokaż wszystkie nagłówki
Oh, tyle parmezanu!!! Toz to rozpusta! ;))) Gdybym
tyle miala, to natychmiast zrobilabym zapiekanke:
Skladniki na 8 porcji:
1 kg ziemniakow - obranych i pokrojonych w cienkie
plastry
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki bialego pieprzu
1/4 szklanki dymki lub szczypiorku
1-1/2 szklanki zielonego sera plesniowego -
pokruszonego
1 szklanka startego parmezanu
1 szklanka mleka
1 zabek czosnku - wycisniety
+ opcjonalnie: 8 plastrow boczku - podsmazonego i
pokrojonego w paski
Rozgrzac piekarnik do 200C (350F)
Wysmarowac tluszczem naczynie zaroodporne.
1/3 ziemniakow ulozyc na zakladke na dnie naczynia.
Posypac 1/3 soli, pieprzu, dymki i sera. Tak samo
ulozyc kolejne 2 warstwy. Jesli danie wzbogacamy
boczkiem, to powinien byc kazdorazowo umieszczany pod
warstwa sera.
Calosc zalac mieszanka mleka i czosnku.
Piec 60-75 minut - do momentu az ziemniaki beda
miekkie, zlotobrazowe, a mleko calkowicie wchloniete.
Podawac z zielona salata w sosie
smietanowo-majonezowo-czosnkowym.
Mniam!
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|