Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasternak - c.d.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pasternak - c.d.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 83


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2018-02-05 13:16:00

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-02-05 o 11:09, i...@g...pl pisze:
> O tym mówię!!!
>
ale wtedy już nie myśleli o uprawianiu działek, tylko o zdobyciu
jedzenia np. z działek na Polach Mokotowskich.
Mój stryjeczny (Szare Szeregi,"Kedyw","Parasol" VM, 2KW) opowiadał o
wyprawach po pomidory. Jak często pomidorowy sok mieszał sie z krwią...
pozdr
Stefan

---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2018-02-05 13:19:10

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 05.02.2018 o 13:16, stefan pisze:
>
> Mój stryjeczny (Szare Szeregi,"Kedyw","Parasol" VM, 2KW) opowiadał o
> wyprawach po pomidory. Jak często pomidorowy sok mieszał sie z krwią...

Dokładnie. Po pomidory, ziemniaki. O tym też piszą w tej książce.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2018-02-05 16:41:02

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

> Ale wracając do wojennych czasów - produkty i półprodukty, które wtedy
> jadano z musu, z braku podstawowych, takich jak choćby zwykła mąka,
> dzisiaj robią furorę jako zdrowe jedzenie, np.: mąka jaglana, gryczana
> (i inne tego typu), ciasto z fasoli czy marchewkowe. To ostatnie kobiety
> piekły na Boże Narodzenie w zamian za tradycyjny piernik, marchewka
> świetnie udawała miód. Swoją drogą ciekawe, czy np. takie ciasto
> marchewkowe nie zostało wynalezione i upowszechnione na świecie właśnie
> "dzięki" wojnie (Zofia Nowosielska wydała zbiór wojennych receptur dla
> Anglików /Polish Wartime Cookery Book/. Nie wiem, czy akurat tam ciasto
> marchewkowe było, bo książki nie widziałam, a ponoć można jeszcze trafić
> na nią w angielskich antykwariatach).

Ciasto marchewkowe jest po prostu starym żydowskim wynalazkiem. "Cymes"
na to mówią (i nie tylko na to).

> No i na marginesie - "dżemy" z marchewki i innych warzyw, to też nie
> fanaberie UE, bo w czasie wojny marmolada (albo nawet marmelada ;) )
> z buraka to była norma.

Nie tylko w czasie wojny, za komuny w dużych ilościach sprzedawano marmeladę
z buraka. Teraz być może też. Dla Portugalczyków marchwekowy dżem od zawsze
był dżemem, a nie "dżemem", więc nie ma powodów by ich dyskryminować w UE.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2018-02-05 16:45:47

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Ewa napisała:

>>> Żarcie to przechwytywala Solidaenośc dla siebie. Dolary też. Do
>>> więzienia nawet takie paczki z najlepszym żarciem dostawali-jakie
>>> kiełbachy, jakie szynki...wszystko co najlepsze. W d* mieli Polskę
>>> i Polaków. Sami żarli i forsa była otrzymywana niemała.
>> Należało do niej dziesięć milionów luda, z rodznami była to więcej
>> niż połowa tu mieszkających. Czyli dość równo podzielone (ja też się
>> załapałem, a co).
>
> Czy słone masło, pomarańczowy ser "żółty" i ryż na mleku w puszkach
> to było to? To i mnie nawet przypadło z raz w udziale, kiedy w salce
> katechetycznej po religii siostry rozdawały.

Załapałem się na pół tony sera Gorgonzola. Nie że sam jeden, ale
widziałem taką dostawę. Lubię sery pleśniowe, nawet bardzo lubię.
Ale Gorgonzola w takiej ilości, w niedość dobrze chłodzonym
pomieszczeniu, po pewnycm czasie wytwarza wokół siebie niesamowitą
aurę. A czasu miała długo, bowiem lud złorzeczył, że mu spleśniały
ser przysyłają i brać nie chciał.

Jarek

--
Jeździmy samochodzmi bez dachu, jemy spleśniały ser i popijamy
starym winem. Bieda panie, bieda.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2018-02-05 16:53:57

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Animka pisze:

>>> Żarcie to przechwytywala Solidaenośc dla siebie. Dolary też. Do
>>> więzienia nawet takie paczki z najlepszym żarciem dostawali-jakie
>>> kiełbachy, jakie szynki...wszystko co najlepsze. W d* mieli Polskę
>>> i Polaków. Sami żarli i forsa była otrzymywana niemała.
>>
>> Należało do niej dziesięć milionów luda, z rodznami była to więcej
>> niż połowa tu mieszkających. Czyli dość równo podzielone (ja też się
>> załapałem, a co).
>
> Załapałeś się na te dolary z Amryki i dary, które wzięła Solidarność?

Aha.

> Ja nie dostałam nic. Nie należałam do Solidarności (co prawda należałam,
> ale tylko ze 2 m-ce w pracy, bo mi z pensji potrącali na składki spory
> procent i koleżanki śmiały się ze mnie, że jestem naiwna)

Czyli nie dolary, a złotówki, nie wzięła dla siebie, tylko dawała po
trochu, solidarnie, od każdego wedle możliwości.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2018-02-05 17:08:34

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Am 02.02.2018 um 19:01 schrieb i...@g...pl:
> Nieustająco budzi mój zachwyt.
> Po pierwsze - przygotowany na parze jest szczegolnie smaczny, także jako łączny
zastępnik ziemniaków, selera i pietruszki w tradycyjnej sałatce jarzynowej czyni ją o
wiele(!!!) smaczniejszą i wyrafinowaną w smaku, tudzież mniej tuczącą.
> W ogole teraz warzywa do tej sałatki przygotowuję na parze - ekstra!
> Po drugie - taki uparowany jest przepyszny saute oraz jako składnik zapiekanek.
> Po trzecie - pyszna jest surówka z pasternaku z jabłkiem, rodzynkami i orzechami
włoskimi oraz śmietaną i majonezem.
> Po czwarte - puree ziemniaczano-pasternakowe.
> Po piąte - niesamowicie uszlachetnia smak i aromat rosołu.
>
> Generalnie wyparł z mojej kuchni korzeniową pietruszkę, która przy nim jest
pospolita i szara...

Pasternak używam już wiele lat. Głównym powodem był brak pietruszki
korzennej w Niemczech, a jak już jest, to kosztuje ponad 2x tyle, co
pasternak. Teraz biorę przede wszystkim ze względu na smak. I ląduje
wszędzie, z leczo, zupami i sosami włącznie.
Dodatkowy trik to wygotowywanie obierek włoszczyzny (oczywiście dobrze
wyszorowanych) z wszystkimi przyprawami (ziele angielskie, czili, listki
laurowe), poczym wlewam to wszystko do produktu właściwego przez sitko.
Zaletą jest aromatyczniejszy grunt i brak ziarenek, które potem trzeba
łowić.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2018-02-05 18:35:37

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

Przecied O TYM MÓWIĘ!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2018-02-05 19:30:27

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mnie zdziwiło, jak ostatnio doczytałam się na słoiku,
że marmolada jest zrobiona pszede wszystkim z jabłek,
zawsze myślałam, że z buraka, a owoce są tylko dodatkiem.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2018-02-05 19:58:11

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

W niemieckich obozach zagłady była z buraków. Pastewnych.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2018-02-05 20:12:27

Temat: Re: Pasternak - c.d.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Stokrotka pisze:

> Mnie zdziwiło, jak ostatnio doczytałam się na słoiku,
> że marmolada jest zrobiona pszede wszystkim z jabłek,
> zawsze myślałam, że z buraka, a owoce są tylko dodatkiem.

Kiedyś tak bywało.

Jarek

--
Złapał dziadek kurcze blade,
Zrobię z ciebie marmoladę!
Marmolada lepsza z jabłka,
Powiedziała trzeźwo babka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

łysa paprotka
Krem z buraka
Cytryna do herbaty.
szynka
Dynia ostatnia zużyta.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »