Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasternak - c.d.
Date: Mon, 5 Feb 2018 17:08:34 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 23
Message-ID: <f...@m...uni-berlin.de>
References: <c...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
LJvcdNZRSPm2S2PFwyczWQe0aqp0+OznqgmbBeembqJTuEqgNEUwLzzH5v
Cancel-Lock: sha1:ej2EwKmOAYORWgUJnBKGuBHpEKM=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.5.2
In-Reply-To: <c...@g...com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379964
Ukryj nagłówki
Am 02.02.2018 um 19:01 schrieb i...@g...pl:
> Nieustająco budzi mój zachwyt.
> Po pierwsze - przygotowany na parze jest szczegolnie smaczny, także jako łączny
zastępnik ziemniaków, selera i pietruszki w tradycyjnej sałatce jarzynowej czyni ją o
wiele(!!!) smaczniejszą i wyrafinowaną w smaku, tudzież mniej tuczącą.
> W ogole teraz warzywa do tej sałatki przygotowuję na parze - ekstra!
> Po drugie - taki uparowany jest przepyszny saute oraz jako składnik zapiekanek.
> Po trzecie - pyszna jest surówka z pasternaku z jabłkiem, rodzynkami i orzechami
włoskimi oraz śmietaną i majonezem.
> Po czwarte - puree ziemniaczano-pasternakowe.
> Po piąte - niesamowicie uszlachetnia smak i aromat rosołu.
>
> Generalnie wyparł z mojej kuchni korzeniową pietruszkę, która przy nim jest
pospolita i szara...
Pasternak używam już wiele lat. Głównym powodem był brak pietruszki
korzennej w Niemczech, a jak już jest, to kosztuje ponad 2x tyle, co
pasternak. Teraz biorę przede wszystkim ze względu na smak. I ląduje
wszędzie, z leczo, zupami i sosami włącznie.
Dodatkowy trik to wygotowywanie obierek włoszczyzny (oczywiście dobrze
wyszorowanych) z wszystkimi przyprawami (ziele angielskie, czili, listki
laurowe), poczym wlewam to wszystko do produktu właściwego przez sitko.
Zaletą jest aromatyczniejszy grunt i brak ziarenek, które potem trzeba
łowić.
Waldek
|