Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Patelnie - jakie kupic + got. na parze w nierdzewnych garach
Date: Sat, 27 May 2006 14:24:03 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 45
Message-ID: <e59ghv$u0p$1@news.onet.pl>
References: <C09BF602.4BBB3%dtp@schulz.com.pl> <e56c6u$cso$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e56e01$87a$1@nemesis.news.tpi.pl> <e56et3$ap0$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e56fhk$pqa$1@atlantis.news.tpi.pl> <e56g76$scd$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e56qdg$k9v$1@news.onet.pl> <44782c8a$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pc237.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1148732799 30745 213.76.89.237 (27 May 2006 12:26:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 27 May 2006 12:26:39 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Sender: K4gA59rLobj46uJwBEJF99GDKdpG5JxV
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269590
Ukryj nagłówki
Użytkownik Radek K. <mailto:radek678@wirtualna_polska.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:44782c8a$...@n...home.net.pl...
> Wojtek H. napisał(a):
> > choć nie radzę tak robić
> > na codzień ze względu na niebezpieczeństwo czadu)
>
> Moglbysto blizej skomentowac?
Mogłem dodać :-) bo to miało być półżartobliwie.
Pewnie niewiele osób pamięta, że kiedyś nie było pralek automatycznych.
Wtedy gotowało się pranie w takich wielkich garach (kilkadziesiąt litrów).
Pamiętam jako dziecko, że takie gotowanie kończyło się bólem głowy
u całej rodziny. Okazuje się, że jeśli gar o b. dużej powierzchni podstawy
postawimy na zbyt małym palniku, gaz spala się przy niedoborze tlenu (bo
gar utrudnia swobodną wymianę gazów).
Efektem jest tlenek węgla. Nie słyszałem o zejściach z tego powodu,
ale bólu głowy sam doświadczałem regularnie.
Nie sądzę, żeby to było aż tak istotne przy normalnej wielkości garnkach,
ot taka ciekawostka.
Istotniejsze (zwłaszcza przy nierdzewkach) - by palnik nie był za duży.
Nawiasem mówiąc - często tu słyszałem, że do gotowania na parze służą
specjalne wkładki. To prawda, ale garnki nierdzewne (to dla mnie ich
największa zaleta) świetnie się do tego nadają bez wkładki.
Dzięki nim warzywa w wodzie gotuję tylko jako wywar na zupę :-).
Po prostu nalewa się niewielką ilość wody (jak ktoś się boi przypalić
1cm wysokości), wrzuca warzywa, doprowadza się wodę do wrzenia.
Teraz należy zmniejszyć płomień tak, żeby wrzało ale spod pokrywki
nie wydobywała się para. Ma być tak, że para wodna skrapla się na
pokrywce i spływa z powrotem do gara.
Gotowanie na parze jest naprawdę wspaniałe. Trwa krócej. Wszystko
zupełnie inaczej smakuje, nie muszę dodawać że lepiej. Trudno cokolwiek
rozgotować (ale do miękkości się oczywiście da). Znacznie mniej zapachów
z kuchni. Poza tym można albo zupełnie nie solić (jak ja), albo
zużycie soli jest dużo mniejsze. Po prostu do wody nie wypływa masa
składników mineralnych. Polecam sprawdzić nawet ziemniaki na początek.
Prawie jak te w mundurkach, choć niestety nie ma posmaku skórki.
Pozdrawiam - Wojtek H.
|