Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Basia Kulesz" <b...@p...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Patisony
Date: Thu, 2 Aug 2001 13:50:40 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 34
Message-ID: <9kbf2f$658$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
References: <3...@e...net.pl> <9kbcd1$s8k$1@h1.uw.edu.pl>
<3...@e...net.pl>
NNTP-Posting-Host: 157.158.41.35
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60882
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Maciej" <b...@e...net.pl> napisal w wiadomosci
news:3B693ACE.F2393B09@enter.net.pl...
>
>
> AgataW napisał(a):
>
> > Maciej <b...@e...net.pl> wrote:
> >
> > >Oczywiscie szukam jakiegos zaskakujacego rozwiazania. Moze pikle moze
> > >smazenie, moze leczo...
> >
> > ..zastanawiam się jak to jest z uprawą takiego patisona.
> Patison jest jak dunia. Mam w ogrodku chyba 6 krzakow i przez to chyba
ze
> 20 patisonow wielkosci ok 30cm srednicy. Pikle - tak. Sa ponoc dobre, male
> w zalewie - nie takie proste bo jakos moje sa od razu jakies duzachne.
Moze
> jest jakas odmiana mala, nie wiem az tak sie nie znam
Za dlugo je trzymasz na krzaku! Trzeba lazic codziennie i sprawdzac -
patisony rosna piekielnie szybko. Zrywac jak najmniejsze, wtedy wyrastaja
nastepne. Z jednego krzaka w ciagu sezonu mozesz zebrac kilkadziesiat sztuk.
Te male sa mieciutkie, w ogóle nie trzeba ich obierac ze skórki, nasion
jeszcze nie maja, a potrawka z patisona w sosie pomidorowym to po prostu
poemat.
Wyrosniete patisony, kabaczki, cukinie to po prostu paskudztwo. Mam w
rodzinie takiego megalomana, który zostawil kabaczka na krzaku, chcac
zobaczyc, jak duzy urosnie. W pazdzierniku zerwal i dal do piwnicy. Siekiera
dalo sie przepolowic, i owszem:-))))
Basia.
|