Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pekińska kapusta
Date: Sun, 30 Mar 2003 10:32:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <b66aaf$9db$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <6Kjha.32886$Xa3.308086@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1049013391 9643 80.55.49.254 (30 Mar 2003 08:36:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Mar 2003 08:36:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151146
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MaKa" <maka[NoSpam]@chello.pl> napisał w wiadomości
news:6Kjha.32886$Xa3.308086@news.chello.at...
> Mam pekińską kapustę i nie wiem co dalej z nią zrobić poza podaniem jej ze
> śmietaną. Może ma ktoś jakiś fajny pomysł ;o)
>
> --
OJOJOJOJ! Przesmaczna jest ta kapusta :)
A mozna z niej robic naprawde wiele rzeczy! Mnostwo salatek, surowek do
obiadu, dodawac do zup, dusic z pomidorami i podawac z zmieniakami.
Jezeli pozwolisz podrzuce Ci linki do tego, co ja zazwyczaj robie (procz
tego robie sporo innych rzeczy, ale nie warto ich wklepywac na strone, bo
stanowia po prostu wariacje ;-) Wczoraj np. zrobilam salatke, z tego co w
domu, czy li z kapuchy pekinskiej, gotowanej i pieczonej piersi kurczaka,
sera zoltego, papryki, oliwek, odrobiny kaparow, majonezu, jogurtu i ziol.
Maz sie oblizywal, ja uwazam, ze salatka byla najnormalniejsza w swiecie.
Kapusta po prostu jest uniwersalna i latwo cos z niej wykombinowac.
Zobaczysz, polubisz to warzywo.
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis4.html
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis81.html
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis96.html
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis193.html
pasuje tez do drugich dan, np.
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis183.html
poniewaz wystarczy ja wymieszac przed podaniem z sosem zlozonym z oliwy,
octu winnego do smaku i odrobiny wody oraz dowolnych ulubionych ziol, np.
mieszanki ziolowej do salatek, pieprzu, soli, papryki, koperku.
Jezeli nie umiesz robic sosow, to mozesz kupic sosy w torebkach np. knorra
czy winiary, takie malutkie, wystarczy dodac olej i wode.
Generalnie z kapusty pekinskiej mozesz robic dodolne surowki, dodajac wedle
gustu skladniki takie jak: pomidor, ogorek, papryka, kukurydza, rzodkiewka,
tunczyk, ser feta, kurczak, wedlina, ser, oliwki. Do tego sos majonezowy,
majonezowo-jogurtowy, majonezowo-smietanowy, z dodatkiem czosnku, ziol albo
odmiany vinaigrette.
pozdr.
Wkn_idzie_na_rower (bo w Sopocie sprzedaja pyszne gofry!)
|