| « poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2012-06-23 22:35:17
Temat: Re: Pektyna.Dnia 2012-06-23 22:41, niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-06-23 22:06, Stokrotka pisze:
>
>>>>> Tak, taka współpraca jest niezbędna, bo np. wzmożona aktywność
>>>>> ślinianek jest właśnie odpowiedzią na zapachy i smaki.
>>>>> Ponowię - wielocukry nie mają słodkiego smaku, a jedynie efekty ich
>>>>> trawienia przez amylazę - czyli dwucukry i monocukry.
>>>>
>>>> Upieram się pszy swoim: pewne mają słodki smak.
>>>> Dzieciak, nie obeznany z twą wiedzą, może bułeczkę ssać długo, bo
>>>> wyczuwa słodkawy smak. Nie jest skażony twą wiedzą, i nie jest skażony
>>>
>>> Trudno, żeby nie czuł słodkiego, jak niemal do każdej bułki jest
>>> dodany cukier:
>> Po prostu nie masz racji, jak napisałam obok jesteś niezwykle
>> zarozumiały.
>
> Zdaje się, że pomyliłaś dyskutantów :) I do tego nie czytasz etykietek
> produktów, które kupujesz.
Ależ po co, jak wie więcej bez etykietek.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2012-06-24 10:10:34
Temat: Re: Pektyna.W dniu 2012-06-23 22:04, Stokrotka pisze:
>
>
>>> Z tego co pamiętam te też są pszekształcane w glukozę, tyle , że łatwo,
>>> a część reakcji jest we krwi.
>> No tym razem potwierdziłaś że nie pamiętasz bo glukoza to cukier
>> prosty!!!
>> We krwii???? coś nie tak z twoją wiedzą ;-(
> Piszesz jakies bzdury, ja nie napisałam , że glukoza nie jest cukrem
> prostym.
> To akurat większośc ludzi wie, o tym dużo w prasie .
>
No to posunęłaś się za daleko bo sama napisałaś:.
>>Rozkład wielocukru na cukry proste, a potem cukry proste na glukozę
>>>, zajmuje czas,
Podkreślę -sugerujesz że, cukry proste na glukozę są rozkładane!!!!!!
Stąd ten zarzut!!!!
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2012-06-24 17:51:47
Temat: Re: Pektyna.> No to posunęłaś się za daleko bo sama napisałaś:.
> >>Rozkład wielocukru na cukry proste, a potem cukry proste na glukozę
> >>>, zajmuje czas,
>
> Podkreślę -sugerujesz że, cukry proste na glukozę są rozkładane!!!!!!
Tylko pszekształcane, zauważ, nie napisałam "cukry proste rozkładane są na
glukozę " tylko: "cukry proste na glukozę" .
I te reakcje pszekształcania cukru prostego w glukozę bywają dla organizmu
bardzo trudne, są nie umiejący pszekształcać galaktozy w glukozę w
dostatecznej ilości (z dostateczną wydajnością?), co kończy się
upośledzeniem umysłowym.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
Na stronie http://ortografia.3-2-1.pl , w zakładce "inne"
nowa wersja 1.05 programu GdakMini (syntezator mowy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2012-06-25 08:27:14
Temat: Re: Pektyna."Stokrotka" <o...@g...pl> napisał
> Jesteś bezczelna .
A ty najzwyczajniej głupia.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2012-06-25 08:30:45
Temat: Re: Pektyna."Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:js2gei$bue$4@inews.gazeta.pl...
> "Nie śmiej się dziatku z czyjego wypadku,
> dziadek się śmiał to samo miał."
A nie dziatek?
I dlaczego "dziatku", ale już nie "wypatku".
Bądź chodź raz konsekwentna u licha.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2012-06-25 08:33:29
Temat: Re: Pektyna."Stokrotka" <o...@g...pl> napisał
> Upieram się pszy swoim: pewne mają słodki smak.
Dokładnie tak samo, jak marchewka, mleko czy kiełbasa mają smak g...wna :/
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2012-06-25 11:41:17
Temat: Re: Pektyna.W dniu 2012-06-24 19:51, Stokrotka pisze:
>> No to posunęłaś się za daleko bo sama napisałaś:.
>> >>Rozkład wielocukru na cukry proste, a potem cukry proste na glukozę
>> >>>, zajmuje czas,
>>
>> Podkreślę -sugerujesz że, cukry proste na glukozę są rozkładane!!!!!!
>
> Tylko pszekształcane, zauważ, nie napisałam "cukry proste rozkładane są
> na glukozę " tylko: "cukry proste na glukozę" .
OK, to zwróć uwagę, że trzy "wypowiedzi" wcześniej dopytywałem czy ...
">Chyba jednak się zagalopowałaś albo "przejęzyczyłaś" glukoza jest
>cukrem prostym więc jej nie można rozłożyć na monosacharydy."
W takim razie to wydaje się wyjaśnione ;-)
> I te reakcje pszekształcania cukru prostego w glukozę bywają dla
> organizmu bardzo trudne, są nie umiejący pszekształcać galaktozy w
> glukozę w dostatecznej ilości (z dostateczną wydajnością?), co kończy
> się upośledzeniem umysłowym.
>
Teraz "uderzasz" z zupełnie innej strony, bo odnosisz się do
galaktozynemii, choć poprzednio wydawało się, że nawiązujesz co celiakii.
W taki sposób zawsze znajdziesz rzadką chorobę, polegającą na
nietolerancji czy bloku metabolicznym, w przypadku której prosty lub
wręcz podstawowy składnik pokarmu będzie powodował stan zagrożenia"
przykłady proszę:
choroba Segawy - brak dopaminy
Zespół Reye'a - nieprawidłowa przemiana aminokwasów, nieprawidłowy
metabolizm amoniaku --- rany Białka szkodzą!!!!
czy trzymając się przemian węglowodanów
- choroba von Gierkego
- choroba Andersena
Co gorsze, wychodząc z takiego założenia, należałoby wyeliminować z
diety tą "Twoją glukozę", bo przecież są z nią problemy w przypadku
cukrzycy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2012-06-25 12:28:41
Temat: Re: Pektyna.
Użytkownik "Nixe" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:js9788$mgh$1@inews.gazeta.pl...
> "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:js2gei$bue$4@inews.gazeta.pl...
>
>> "Nie śmiej się dziatku z czyjego wypadku,
>> dziadek się śmiał to samo miał."
>
> A nie dziatek?
> I dlaczego "dziatku", ale już nie "wypatku".
> Bądź chodź raz konsekwentna u licha.
dziatek - dziecko
dziadek - stary
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2012-06-28 17:55:18
Temat: Re: Pektyna.> W taki sposób zawsze znajdziesz rzadką chorobę, polegającą na
> nietolerancji czy bloku metabolicznym, w przypadku której prosty lub wręcz
> podstawowy składnik pokarmu będzie powodował stan zagrożenia"
Błąd, ja ostszegam, że pewne wielocukry są ciężoko.strawne,
dla każdego, nawet zdrowego.
> przykłady proszę:
> choroba Segawy - brak dopaminy
> Zespół Reye'a - nieprawidłowa przemiana aminokwasów, nieprawidłowy
> metabolizm amoniaku --- rany Białka szkodzą!!!!
Rozmawialiśmy o pektynie- wielocuksze składającym się z wielu galaktoz, a
obgadywaliśmy taż węglowodany , wielocukry, tu zmieniasz temat na białka i
inne wady.
> czy trzymając się przemian węglowodanów
> - choroba von Gierkego
> - choroba Andersena
Na szczęście nie znam.
> Co gorsze, wychodząc z takiego założenia, należałoby wyeliminować z diety
> tą "Twoją glukozę", bo przecież są z nią problemy w przypadku cukrzycy.
A to już lekarski sposub myślenia, normalny pacjent wie,
że bez glukozy nie ma życia.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |