Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Witek <j...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pektyna.
Date: Mon, 25 Jun 2012 13:41:17 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <js9iov$kr2$1@inews.gazeta.pl>
References: <13l2otowou0uq.vktwd2oeausf$.dlg@40tude.net>
<jrdpro$8ep$1@node1.news.atman.pl> <jrqk4l$t76$1@inews.gazeta.pl>
<jrs28m$lh1$1@inews.gazeta.pl> <jrt522$qb4$1@inews.gazeta.pl>
<js1f5d$3kb$1@inews.gazeta.pl> <js2gej$bue$5@inews.gazeta.pl>
<js4n20$2je$1@inews.gazeta.pl> <js54v4$e25$1@inews.gazeta.pl>
<js56a5$2hg$1@inews.gazeta.pl> <js57gt$d82$1@inews.gazeta.pl>
<js6p2r$9nq$1@inews.gazeta.pl> <js7k3s$81n$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pc-212-51-218-82.p.lodz.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1340624479 21346 212.51.218.82 (25 Jun 2012 11:41:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Jun 2012 11:41:19 +0000 (UTC)
X-User: jakubo1313
In-Reply-To: <js7k3s$81n$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:13.0) Gecko/20120614
Thunderbird/13.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347097
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-06-24 19:51, Stokrotka pisze:
>> No to posunęłaś się za daleko bo sama napisałaś:.
>> >>Rozkład wielocukru na cukry proste, a potem cukry proste na glukozę
>> >>>, zajmuje czas,
>>
>> Podkreślę -sugerujesz że, cukry proste na glukozę są rozkładane!!!!!!
>
> Tylko pszekształcane, zauważ, nie napisałam "cukry proste rozkładane są
> na glukozę " tylko: "cukry proste na glukozę" .
OK, to zwróć uwagę, że trzy "wypowiedzi" wcześniej dopytywałem czy ...
">Chyba jednak się zagalopowałaś albo "przejęzyczyłaś" glukoza jest
>cukrem prostym więc jej nie można rozłożyć na monosacharydy."
W takim razie to wydaje się wyjaśnione ;-)
> I te reakcje pszekształcania cukru prostego w glukozę bywają dla
> organizmu bardzo trudne, są nie umiejący pszekształcać galaktozy w
> glukozę w dostatecznej ilości (z dostateczną wydajnością?), co kończy
> się upośledzeniem umysłowym.
>
Teraz "uderzasz" z zupełnie innej strony, bo odnosisz się do
galaktozynemii, choć poprzednio wydawało się, że nawiązujesz co celiakii.
W taki sposób zawsze znajdziesz rzadką chorobę, polegającą na
nietolerancji czy bloku metabolicznym, w przypadku której prosty lub
wręcz podstawowy składnik pokarmu będzie powodował stan zagrożenia"
przykłady proszę:
choroba Segawy - brak dopaminy
Zespół Reye'a - nieprawidłowa przemiana aminokwasów, nieprawidłowy
metabolizm amoniaku --- rany Białka szkodzą!!!!
czy trzymając się przemian węglowodanów
- choroba von Gierkego
- choroba Andersena
Co gorsze, wychodząc z takiego założenia, należałoby wyeliminować z
diety tą "Twoją glukozę", bo przecież są z nią problemy w przypadku
cukrzycy.
|