Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pianka bezowa na placku owocowym
Date: Tue, 29 May 2001 06:34:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 27
Message-ID: <1eu50yx.1ntuil91iie725N%wlos@tele.com.pl>
References: <9errj2$eev$2@news.tpi.pl> <1eu3wp3.z3lxik1obm759N%wlos@tele.com.pl>
<9et7v4$m29$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq44.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 991110973 23751 217.99.0.44 (29 May 2001 04:36:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 May 2001 04:36:13 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52820
Ukryj nagłówki
Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> To ciasto, które mam na mysli, jest zelaznym repertuarem mojej tesciowej i
> nie zawiera klasycznej bezy, o której piszesz. Klasyka jest tylko surowiec
> wyjsciowy, piana z bialek z cukrem. Robie je tak jak ona ale mnie wychodzi
> klapa. Tesciowa ma gazowy piekarnik, moze tu pies pogrzebany? W kazdym razie
> pianka bezowa na takim ciescie jest rzeczywiscie jak ponizej pisze Krysia, z
> wierzchu chrupiaca a ponizej troche jak zupa "nic", ale w tym miekkim
> niezbyt grubym obszarze jest przeniknieta aromatem owoców - jednym slowem
> pysznosci. Smak kruchego spodu, swiezych aromatycznych owoców i delikatna
> chrupiaca powloczka bezowa...to sie nadaje na najelegantszy five'o'clock. I
> moja sobotnia herbatke w kapciach po sprzataniu.
Wiem o czym piszesz, takie ciast to klasyka cukiernictwa i przepisy
zalecaj je robic tak, jak opisalem. Oczywiscie Twoja tesciowa moze
robic to inaczej, jezeli ma wprawe.
czy zauwazyliscie, ze z wielu turudnymi przepisami jest tak, ze dopoki
nie nauczymy sie ich robic, to trzeba sie trzymac regul i ledwie
wychodza. Kiedy je juz opnujemy, to nagle te reguly przestaja byc
istotne i potrafimy zrobic dana potrawe prawie na nie nie zwazajac?
Innym spsosobem zrobienai takiego ciasta jest uzycie tzw. wloskich bezow
-- bialek ubitych z gestym, goracym syropem cukrowym. Takich bezow juz
sie pozniej nie piecze, lecz najwyzej lekko opieka od gory.
Wladyslaw
|