Data: 2010-12-03 09:04:00
Temat: Re: Piec trociniak - jak rozpalic
Od: "RobertP." <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 03 Dec 2010 09:12:05 +0100, Przemyslaw Salata
<p...@p...pl> wrote:
> Witam
>
> Potrzebuje pomocy w sprawie techniki rozpalania pieca trociniaka,
> takiego tylko stary uzywany
> http://allegro.pl/piec-piecyk-trociniak-najwiekszy-t
anie-grzanie-i1336234533.html
>
> Niby robilem wszystko jak mi sasiad pokazywal, probowalem 2 godziny i
> porazka. Probowalem gazetami, rozpalilem nawet male ognisko ze szczap
> nad dziura wlotowa z wior i nic.
>
Witam,
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem gdzie to ognisko rozpaliłeś, ale
trzeba wrzucić rozpalone szczapy (najlepiej smolne) z góry _do otworu_
który jest w środku (na zdjęciach z aukcji nie widać czy na pokrywie jest
mały dekielek przez który można te szczapy wrzucić, ale IMO powinien być).
Oczywiście zakładam też, że trociny były porządnie ubite z włożonym jakimś
kołkiem w środku, a po wyjęciu tego kołka otwór się nie zasypał). Trociny
w trociniaku palą się właśnie od tego centralnego otworu do brzegu tego
dużego wyjmowanego "wiadra" a nie od góry.
--
Pozdrawiam
RobertP.
|