Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet
.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "fata" <f...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczeń
Date: Sat, 22 May 2004 13:11:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <c8nccl$59r$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <c8mu5s$1dpb$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.179.33
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1085224150 5435 213.25.179.33 (22 May 2004 11:09:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 May 2004 11:09:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202520
Ukryj nagłówki
"RafPati"
> Szukam przepisu na pieczeń z piersi idyka, taką którą mozna później kroić
na
> kanapki.
Służę uprzejmie wypróbowanym przepisem na roladę z indyka (przepis nie mój-
wygrzebany z "Mojego gotowania":
pierś z indyka ok. 1,5 kg
15 dkg pieczarek
2 cebule
20 dkg twarożku ziołowego (ja brałam almette)
czosnek
szczypiorek
4 łyżki oleju
2 łyżeczki Knorr Delicat do kurczaka
sól, pieprz, papryka
2 łyżki oleju podgrzać, wrzucić cebulkę i pieczarki (starte lub posiekane),
smażyć kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Osączyć z tłuszczu, dodać
szczypiorek.
Mięso rozbić na kształt prostokąta. Oprószyć z jednej strony solą i
pieprzem, posmarować twarozkiem. Wyłożyć farsz, mięso zrolować. Knorr
Delicat połoączyć z resztą oleju i posmarować roladę. Obwiązać nicią. Piec w
temp. ok. 180 st. ok. 1 h. Po ok. 15 min. od rozpoczęcia pieczenia podlać
wodą.
Wot przepis! ;-)
Aha! Pamiętam, że roladę piekałam w prodiżu, owijając roladę w folię
aluminiową, żeby nie zrobił się suchar i wtedy nie trza już lać wody.
Zawsze wychodzi smaczna i nadaje się na ciepło i na zimno toże :-)
fata
|