Data: 2004-05-22 11:11:04
Temat: Re: Pieczeń
Od: "fata" <f...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"RafPati"
> Szukam przepisu na pieczeń z piersi idyka, taką którą mozna później kroić
na
> kanapki.
Służę uprzejmie wypróbowanym przepisem na roladę z indyka (przepis nie mój-
wygrzebany z "Mojego gotowania":
pierś z indyka ok. 1,5 kg
15 dkg pieczarek
2 cebule
20 dkg twarożku ziołowego (ja brałam almette)
czosnek
szczypiorek
4 łyżki oleju
2 łyżeczki Knorr Delicat do kurczaka
sól, pieprz, papryka
2 łyżki oleju podgrzać, wrzucić cebulkę i pieczarki (starte lub posiekane),
smażyć kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Osączyć z tłuszczu, dodać
szczypiorek.
Mięso rozbić na kształt prostokąta. Oprószyć z jednej strony solą i
pieprzem, posmarować twarozkiem. Wyłożyć farsz, mięso zrolować. Knorr
Delicat połoączyć z resztą oleju i posmarować roladę. Obwiązać nicią. Piec w
temp. ok. 180 st. ok. 1 h. Po ok. 15 min. od rozpoczęcia pieczenia podlać
wodą.
Wot przepis! ;-)
Aha! Pamiętam, że roladę piekałam w prodiżu, owijając roladę w folię
aluminiową, żeby nie zrobił się suchar i wtedy nie trza już lać wody.
Zawsze wychodzi smaczna i nadaje się na ciepło i na zimno toże :-)
fata
|