Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.nas
k.pl!news.man.lodz.pl!not-for-mail
From: "serw" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie chleba
Date: Mon, 30 Apr 2001 18:04:14 +0200
Organization: LODMAN - Metropolitan Area Network in LODZ, Poland
Lines: 34
Message-ID: <9ck2ht$89t$1@kujawiak.man.lodz.pl>
References: <9c0j8c$mng$1@news.tpi.pl> <M...@w...pl>
<9cgeqb$fci$1@kujawiak.man.lodz.pl> <3...@w...net>
<9chvma$rh2$1@kujawiak.man.lodz.pl> <3...@w...net>
Reply-To: "serw" <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: systemy83.toya.net.pl
X-Trace: kujawiak.man.lodz.pl 988646781 8509 212.191.188.102 (30 Apr 2001 16:06:21
GMT)
X-Complaints-To: a...@m...lodz.pl
NNTP-Posting-Date: 30 Apr 2001 16:06:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50690
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3AECB368.B07E9A03@west.net...
>
>
> serw wrote:
> > Ciasta na chleb nie wyrabiasz. Ja poprostu robilem to wszystko w garnku.
> > Ciezko sie miesza ale daje rade. Ciasto powinno byc dosc geste. Ja na
1kg
> > maki dodalem 3/4 litra wody.
> > Co do soli to przy drugim mieszaniu nalezy dodac lyzke soli (przepraszam
> > zapomnialem).
> > Cala maka to zytnia maka razowa ze sklepu ze zdrowa zywnoscia. Nie
uzylem
> > bialej maki.
> > Wypiek trwal caly dzien. (ale jakby odliczyc czas rosniecia ciasta to
nie
> > wychodzi dlugo).
> > Pozdrawiam
> > SEbek
>
>
> Dzieki za odpowiedz. Chleb razowy uwielbiam, a nigdy nie udalo mi sie go
> upiec, zawsze wychodzi mi taki ukuty graham. Najwyrazniej roznica w
> gestosci ciasta, co pozwala mu urosnac wyzej, niz wyrobione ciasto.
> Jeszcze jedno pytanie - czy dodales troche cukru do zaczynu?
> Magdalena Bassett
O dodawaniu cukru nic nie slyszalem. Pewnie jak pieczesz chleb z pszennej
maki i dodajesz drozdze to nalezy wtedy dodac cukru. Ale ja wole chlebek
zytni.
Pozdrawiam
SEbek
|