Data: 2001-04-30 16:04:14
Temat: Re: Pieczenie chleba
Od: "serw" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3AECB368.B07E9A03@west.net...
>
>
> serw wrote:
> > Ciasta na chleb nie wyrabiasz. Ja poprostu robilem to wszystko w garnku.
> > Ciezko sie miesza ale daje rade. Ciasto powinno byc dosc geste. Ja na
1kg
> > maki dodalem 3/4 litra wody.
> > Co do soli to przy drugim mieszaniu nalezy dodac lyzke soli (przepraszam
> > zapomnialem).
> > Cala maka to zytnia maka razowa ze sklepu ze zdrowa zywnoscia. Nie
uzylem
> > bialej maki.
> > Wypiek trwal caly dzien. (ale jakby odliczyc czas rosniecia ciasta to
nie
> > wychodzi dlugo).
> > Pozdrawiam
> > SEbek
>
>
> Dzieki za odpowiedz. Chleb razowy uwielbiam, a nigdy nie udalo mi sie go
> upiec, zawsze wychodzi mi taki ukuty graham. Najwyrazniej roznica w
> gestosci ciasta, co pozwala mu urosnac wyzej, niz wyrobione ciasto.
> Jeszcze jedno pytanie - czy dodales troche cukru do zaczynu?
> Magdalena Bassett
O dodawaniu cukru nic nie slyszalem. Pewnie jak pieczesz chleb z pszennej
maki i dodajesz drozdze to nalezy wtedy dodac cukru. Ale ja wole chlebek
zytni.
Pozdrawiam
SEbek
|