Data: 2005-12-07 08:13:02
Temat: Re: Pieczenie w kuchence mikrofalowej
Od: "Magdalena" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "marta" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dn4mf5$c7r$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wiem natomiast, że z samym tylko grilem i termoobiegiem możesz przyrządzić
> świetne pieczone mięsa i ciasta.
Wczoraj cwiczylam tarte z miesem a pozniej ciasteczka francuskie z
czekolada.
Tarta(kruche ciasto) nie byla taka sucha jak z piekarnika, ale na wierzchu
ciasta skroplil sie tluszcz. Musze go uzywac mniej niz do piekarnika.
Pieklam samo ciasto na termoobiegu z grillem. Wygladala pieknie, ser sie
mocno zarumienil i byla pyszna.
Ciasteczka francuskie z czekolada pieklam w samym termoobiegu w temp az
220deg, na 5 min przed koncem pieczenia wlaczylam jeszcze grill. Ulozylam je
na ruszcie i po kilku minutach kilka ciasteczek przeplynely jakby przez
ruszt i spadly na szklany talerz. Te, ktore zostaly na ruszcie byly
rewelacyjne, pieknie wyrosniete, pieknie zarumienione. Te z talerza w
miejscu gdzie stykaly sie z talerzem byly mokre.
Moze wiesz gdzie popelnilam blad? Czemu czesc spadla?
> To samo z owijaniem końców nóżek kurzych w folię alu,
Tego nie wiedzialam. Same kosteczki sie owija?
> odpowiednim układaniem kalafiora, itd.
Mozesz powiedziec jak sie tego kalafiora uklada? Dzisiaj cwicze warzywa na
parze :-)
> Poczytaj i zastosuj.
W sobote pojedziemy do duzej ksiegarni kupic jakies ksiazki z przepisami do
mikrofali.
Generalnie zachwyca mnie w tym urzadzeniu czas w jaki przyrzadza sie
potrawy, to, ze wystarczy dobrze usawic programy i wszystko zrobi sama oraz
fakt, ze podoba sie mojemu mezowi a ten po raz pierwszy od kiedy pamietam
zainteresowal sie gotowaniem i czynnie w nim uczestniczy!!
Pozdrowienia
Magda
|