Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "marta" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie w kuchence mikrofalowej
Date: Wed, 7 Dec 2005 11:44:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 72
Message-ID: <dn6ege$t7p$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dmv265$vev$1@news.onet.pl> <dn4mf5$c7r$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dn65je$13e$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: afo110.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1133952334 29945 83.16.144.110 (7 Dec 2005 10:45:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Dec 2005 10:45:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254907
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena" napisał
> Ciasteczka francuskie z czekolada pieklam w samym termoobiegu w temp az
> 220deg, na 5 min przed koncem pieczenia wlaczylam jeszcze grill. Ulozylam
> je
> na ruszcie i po kilku minutach kilka ciasteczek przeplynely jakby przez
> ruszt i spadly na szklany talerz. Te, ktore zostaly na ruszcie byly
> rewelacyjne, pieknie wyrosniete, pieknie zarumienione. Te z talerza w
> miejscu gdzie stykaly sie z talerzem byly mokre.
> Moze wiesz gdzie popelnilam blad? Czemu czesc spadla?
Nigdy nie próbowałam piec ciastek na ruszcie, zawsze na blasze lub na
metalowym talerzu własnym kuchenki. Ruszt się bardzo nagrzewa, może te
ciasteczka, które spłynęły były częściej pod grilem? A ciasteczka z talerza
były mokre może dlatego, że nie był wysypany mąką albo bułką tartą...
Nie wiem, to tylko domysły...
>> To samo z owijaniem końców nóżek kurzych w folię alu,
> Tego nie wiedzialam. Same kosteczki sie owija?
Jeśli przyrządzasz nogi kurze to te łyse końcówki (tam gdzie powinny być
palce) owija się folią alu, żeby nie spaliły się zanim upiecze się samo
mięso. To samo z udkami i skrzydełkami przy pieczeniu kurczaka w całości, z
ogonem ryby i innymi częściami dużo cieńszymi od głównej części produktu.
>> odpowiednim układaniem kalafiora, itd.
>
> Mozesz powiedziec jak sie tego kalafiora uklada? Dzisiaj cwicze warzywa na
> parze :-)
Dzieli się kalafiora na różyczki i układa w okrągłym naczyniu 'nóżkami' na
zewnątrz. tak samo brokuły. A to dlatego, że różyczki szybko się gotują a
"nóżki" nie, natomiast w naczyniu potrawa gotuje się od brzegu, więc dzięki
takiemu ułożeniu 'nóżki' i różyczki powinny byc miękkie w tym samym czasie.
Podobnie specjalnego ułożenia wymagają podłużne warzywa korzeniowe, typu
marchwe pietruszka. Układa sie równolegle i naprzemiennie - gruby koniec
przy cienkim, czyli jeśli pierwsza marchew ma główkę skierowaną w lewo to
druga ma główkę w prawo a w lewo ogonek. A jeszcze lepiej się gotuje warzywa
w plasterkach ułożonych dachówkowato na całym dnie naczynia.
Proponuję abyś na początek przyrządziła obiad z ziemniaków na parze. Weź
ziemniaków ile potrzeba, obierz, każdy ponakłuwaj kilkakrotnie widelcem,
ułóż w misce z cienką warstwą wody na dnie, przykryj i zagotuj. Chyba że
masz naczynie do gotowania na parze w kuchni mikro. Albo możesz ich nie
obierać tylko owinąć w folię alu, dopiero nakłuć i upiec(!)*. Ziemniaki w
mundurkach - mniam.
> W sobote pojedziemy do duzej ksiegarni kupic jakies ksiazki z przepisami
> do
> mikrofali.
Książki z których korzystałam i jestem zadowolona, a ponadto mają te różne
cenne wskazówki, to:
1 'Kombinowana kuchenka mikrofalowa' Evelyn Liepold (rzuca się w oczy
czerwona okładka formatu A4)
2 'Potrawy z kuchni mikrofalowej" Katarzyna Pospieszyńska z serii
Biblioteczni Posradnika Domowego.
> Generalnie zachwyca mnie w tym urzadzeniu
[ciach]
> fakt, ze podoba sie mojemu mezowi a ten po raz pierwszy od kiedy pamietam
> zainteresowal sie gotowaniem i czynnie w nim uczestniczy!!
Toś szczęśliwa :)
* Nigdy nie gotuj w kuchence niczego co jest owinięte w całości w metalową
folię (np. masło, mleko w kartonie) albo jest w puszce, bo zepsujesz
kuchenkę. Mikrofale nie przenikają przez metal. Masło podgrzej po wyłożeniu
na talerzyk, mleko w szklance...
I nie gotuj jajek w skorupce! Bo mogą eksplodować i zniszczyć kuchenkę.
Wylej je do szlanki albo na talerzyk.
Pozdrawiam i życzę smacznego,
Marta
|