Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczone mięsa
Date: Thu, 27 Dec 2001 21:52:21 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <a0g1rv$hiv$1@news.tpi.pl>
References: <3...@a...swietochlowice.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1009486527 18015 217.97.24.161 (27 Dec 2001 20:55:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Dec 2001 20:55:27 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Pieczone mięsa
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89272
Ukryj nagłówki
Użytkownik Iwonka <b...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@a...swietochlowice.dialu
p.inetia.pl...
> Witajcie :-)
> Dziekuję,zwłaszcza Joannie Duszczyńskiej oraz Sassanach
> za przepisy na schab ze śliwkami. Wyszedł rewelacyjny tylko,
> że moja rodzina wszystkie śliwki wydłubała.
> Dlatego teraz chce upiec sam schab-bez śliwek-wyjdzie?
> Jakie jeszcze mięso mogę upiec-proszę o przepisy.
Ja w tym roku zrobiłam roladę z indyka i wyszła przepyszna.
Na szczęście, bo pierwszy raz ją robiłam, to by dopiero była klapa na
święta, gdyby mi się mięsko nie udało!
pierś indycza
dwie polędwiczki wieprzowe
ser żółty (gouda, natan)
sól, pieprz, papryka ostra
koperek świeży albo suszony
estragon, cząber
masło
olej Pierś z indyka rozkroić wzdłuż tak, aby powstał w miarę płaski
prostokąt. Lekko go posolić i popieprzyć, sowicie posypać koperkiem. Ułożyć
na indyku plastry sera, posypać je estragonem i szałwią (trochę mniej tych
ziół niż koperku), na to położyć dwie zrumienione na oleju polędwiczki
wieprzowe i dokładnie i ściśle zwinąć, formując grubą roladę. Mocno związać
nicią, żeby ser nie wypłynął. Jeszcze posolić i posypac papryką.
W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, włożyć roladę i dokładnie obrumienić ze
wszystkich stron. Dolać dwie, trzy łyżki wody, przykryć pokrywą i dusić na
niedużym ogniu około 50 minut, obracając co jakiś czas mięsko i uważając,
żeby się nie przypaliło.
Rolada jest dobra na ciepło, a także na zimno z ćwikłą, chrzanem albo
sałatką warzywną.
Pozdrawiam
Wkn
|