Data: 2001-08-28 22:26:40
Temat: Re: Pieprz czerwony
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 28 Aug 2001 14:35:41 +0200, "Kamas" <m...@k...net.pl>
wrote:
> do tego samego co inne pieprze :-))
>Dojrzały pieprz ma kolor czerwony, jeżeli zedrzemy z niego skórkę mamy
>pieprz biały. Niedojrzały pieprz jest zielony, a jeżeli przed suszeniem
>został poddany fermentacji to się robi czarny. ( tak jak zielona i czarna
>herbata )
No nie calkiem - ziarna na pieprz zielony zbiera sie jednak wczesniej
- powinny byc jeszcze miekkie, na czarny pozniej, kiedy zawieraja
wiecej piperyny. Bialy i czerwony (fioletowym tez przez niektorych
zwany) to faktycznie ziarno dojrzale - przy czym zrobienie bialego to
tez jakies cuda z moczeniem w solance zeby lupinka z ziarna odeszla...
--
Darek
|