Data: 2003-12-19 12:33:39
Temat: Re: Piernikowo.
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dorota***" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:brqle8$aoj$1@news.onet.pl...
>
> Zonia, nie wiem, czy o to Ci chodzi - smak piernikowy i jabłka, no i zero
> pracy:
> Ciasto Dorotki :-)
> 7 dużych jabłek (malinówek, najlepiej, ale z każdego gatunku wychodzi)
> szklanka cukru (+cukier waniliowy)
> 2 szklanki mąki
> 3 jajka
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
> paczka przyprawy do piernika
> orzechy- spora garść posiekanych, jak ktoś lubi, to można też z pół paczki
> rodzynek (ja nie lubię!)
>
> Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a każdą ósemkę na pół ( w takie kawałki
> średnie), zasypać cukrem i zostawić na pół godziny, aż puszczą sok. Potem
> wsypać do nich mąkę, dodać jajka , proszek i sodę, przyprawy, orzechy i
> wymieszać łyżką.
Ja to znam pod nazwa placek wloski i roznica jest taka, ze jablka razem z
orzechami i rodzynkami miesza sie z cukrem i odstawia na godzine do lodowki
a potem tak samo - czyli pozostale skladniki i do formy.
pozdrawiam
Basia
|