« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-03 15:07:07
Temat: Pieróg z mięsem MakłowiczaWitam
Widziałem dziś w TV jakas powtorke Maklowicza.
Przedstawial przepis na Pieroga z miensem oraz jego odmiane na slodko.
Niestety nie zdazylem spisac przepisu. W archiwum grupy tez nie znalazlem
takiego przepisu.
Moze ktos go posiada w swoich zbiorach
Pozdrawiam
Puszka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-03 18:42:28
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza
Użytkownik "Puszka" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:be1gqb$5a$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
> Widziałem dziś w TV jakas powtorke Maklowicza.
> Przedstawial przepis na Pieroga z miensem oraz jego odmiane na slodko.
> Niestety nie zdazylem spisac przepisu. W archiwum grupy tez nie znalazlem
> takiego przepisu.
>
> Moze ktos go posiada w swoich zbiorach
>
> Pozdrawiam
> Puszka
Też widziałam dziś ten program i nawet zdołałam conieco zanotować, ale
niestety za późno zaczęłam spisywać składniki i nie wszystko udało mi się
uchwycić.
0,5 kg mąki
2 jajka
sól
woda
Ciasto zagnieść i rozwałkować bardzo cienko (tak jak do makaronu).
1 kg mięsa (do wyboru wołowina, baranina, jagnięcina i coś jeszcze, ale nie
pamiętam)
3 posiekane cebule
sól
pieprz
roztopione masło (nie wiem ile, ale oni sporo tego zurzywali)
Mięsko pokroić na kawałki dodać do tego dość grubo pokrojoną cebulę, sól i
pieprz. Rozwałkowane ciasto równomiernie posmarowć roztopionym masłem. Mięso
z cebulą wyłożyć na ciasto, zawinąć i ułożyć w wysmarowanej masłem sporej
brytfance (w brytfance wygląda to jak taki rogal). Posmarować resztą
roztopionego masła i piec ~ 2-2,5 godziny. Temperatura to pewnie ok 180 C,
może 200.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-03 22:34:32
Temat: Re: Pieróg z mięsem MakłowiczaJeżeli był to program na TVP2, który nosił tytuł "Smak małej Litwy" i:
1. nagrywany był w skansenie na suwalszczyznie (Makłowiczowi pomagała
pani Danka), to on robił Cepeliny (ten duży pieróg z mięsem) i bliny
(coś a'la placki ziemniaczane z mięsem)
2. jeżeli gotował w otoczeniu eremów nad jeziorem Wigry (pomagał mu pan
w czapce kucharskiej), to robił kołduny.
O ten program chodzi?
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-03 23:14:59
Temat: Re: Pieróg z mięsem MakłowiczaDnia 2003-07-04 00:34:32 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Blancanieves* skreślił te oto słowa:
> Jeżeli był to program na TVP2, który nosił tytuł "Smak małej Litwy" i:
> 1. nagrywany był w skansenie na suwalszczyznie (Makłowiczowi pomagała
> pani Danka), to on robił Cepeliny (ten duży pieróg z mięsem) i bliny
> (coś a'la placki ziemniaczane z mięsem)
> 2. jeżeli gotował w otoczeniu eremów nad jeziorem Wigry (pomagał mu pan
> w czapce kucharskiej), to robił kołduny.
>
> O ten program chodzi?
>
Nie chodzi o program, w ktorym przyrzadzał cuda kuchni tatarskiej.
I był pieróg z miesem i pierog z jabłkami, pieczone w prodiżu, robione z
ciasta makaronowego.
Wiecej nie pamietam, bo tylko kątem oka zerkałam.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 07:26:57
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza> Też widziałam dziś ten program i nawet zdołałam conieco zanotować, ale
> niestety za późno zaczęłam spisywać składniki i nie wszystko udało mi się
> uchwycić.
>
> 0,5 kg mąki
> 2 jajka
> sól
> woda
>
> Ciasto zagnieść i rozwałkować bardzo cienko (tak jak do makaronu).
>
> 1 kg mięsa (do wyboru wołowina, baranina, jagnięcina i coś jeszcze, ale
nie
> pamiętam)
> 3 posiekane cebule
> sól
> pieprz
> roztopione masło (nie wiem ile, ale oni sporo tego zurzywali)
>
> Mięsko pokroić na kawałki dodać do tego dość grubo pokrojoną cebulę, sól i
> pieprz. Rozwałkowane ciasto równomiernie posmarowć roztopionym masłem.
Mięso
> z cebulą wyłożyć na ciasto, zawinąć i ułożyć w wysmarowanej masłem sporej
> brytfance (w brytfance wygląda to jak taki rogal). Posmarować resztą
> roztopionego masła i piec ~ 2-2,5 godziny. Temperatura to pewnie ok 180 C,
> może 200.
Oglądałam ten program od połowy i też nie zdążyłam wszystkiego zapisać.
Zamiast farszu mięsnego można dodać pokrojone jabłka i rodzynki.
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 10:22:18
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza> 0,5 kg mąki
> 2 jajka
> sól
> woda
ja tez widzialam ten program i widzialam, ze ta Pani dodawala ok. 5 jajek a
nie tylko 2
Pozdrawiam,
Ewusek ( mam smaka na ten pierog)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 12:35:27
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza
Użytkownik "Ewusek" <e...@p...com> napisał w wiadomości
news:be3kls$d6e$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ja tez widzialam ten program i widzialam, ze ta Pani dodawala ok. 5 jajek
a
> nie tylko 2
To prawda, ale w przepisie było napisane 2.
A poza tym ta pani chyba robiła kilka tych pirogów jednocześnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 12:37:13
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza
> Zamiast farszu mięsnego można dodać pokrojone jabłka i rodzynki.
> A.
Rzeczywiście. Zapomniałam o tym jak pisałam wcześniej.
Dodam tylko, że w razie chęci zrobienia tego piroga na słodko, trzeba te
jabłka i rodzynki wymieszać z cukrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 14:29:36
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza
Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
news:oO_Ma.100980$kC4.1599037@news.chello.at...
> Ciasto zagnieść i rozwałkować bardzo cienko (tak jak do makaronu).
Przypomne, ze nalezy rozwalkowac 3 placki -warstwy, kazdy z nich smarowac
roztopionym maslem i dopiero na to wszystko klasc nadzienie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 18:13:18
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza> Witam
> Widziałem dziś w TV jakas powtorke Maklowicza.
> Przedstawial przepis na Pieroga z miensem oraz jego odmiane na slodko.
> Niestety nie zdazylem spisac przepisu. W archiwum grupy tez nie znalazlem
> takiego przepisu.
>
> Moze ktos go posiada w swoich zbiorach
>
> Pozdrawiam
> Puszka
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Witam! Popatrz w gazecie tv czy będzie powtórka na Polonii w przyszłym
tygodniu. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |