Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk
!small.news.tele.dk!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!peer2.news.opaltelecom
.net!newsfeed.freenet.de!newsfeed01.chello.at!news.chello.at.POSTED!53ab2750!no
t-for-mail
From: "Krecia" <k...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <be1gqb$5a$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza
Lines: 40
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Message-ID: <oO_Ma.100980$kC4.1599037@news.chello.at>
Date: Thu, 03 Jul 2003 18:42:28 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.179.74.141
X-Complaints-To: a...@c...pl
X-Trace: news.chello.at 1057257748 62.179.74.141 (Thu, 03 Jul 2003 20:42:28 MEST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 03 Jul 2003 20:42:28 MEST
Organization: Customers chello Poland
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162586
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Puszka" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:be1gqb$5a$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
> Widziałem dziś w TV jakas powtorke Maklowicza.
> Przedstawial przepis na Pieroga z miensem oraz jego odmiane na slodko.
> Niestety nie zdazylem spisac przepisu. W archiwum grupy tez nie znalazlem
> takiego przepisu.
>
> Moze ktos go posiada w swoich zbiorach
>
> Pozdrawiam
> Puszka
Też widziałam dziś ten program i nawet zdołałam conieco zanotować, ale
niestety za późno zaczęłam spisywać składniki i nie wszystko udało mi się
uchwycić.
0,5 kg mąki
2 jajka
sól
woda
Ciasto zagnieść i rozwałkować bardzo cienko (tak jak do makaronu).
1 kg mięsa (do wyboru wołowina, baranina, jagnięcina i coś jeszcze, ale nie
pamiętam)
3 posiekane cebule
sól
pieprz
roztopione masło (nie wiem ile, ale oni sporo tego zurzywali)
Mięsko pokroić na kawałki dodać do tego dość grubo pokrojoną cebulę, sól i
pieprz. Rozwałkowane ciasto równomiernie posmarowć roztopionym masłem. Mięso
z cebulą wyłożyć na ciasto, zawinąć i ułożyć w wysmarowanej masłem sporej
brytfance (w brytfance wygląda to jak taki rogal). Posmarować resztą
roztopionego masła i piec ~ 2-2,5 godziny. Temperatura to pewnie ok 180 C,
może 200.
|