Data: 2003-07-04 07:26:57
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza
Od: "A." <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Też widziałam dziś ten program i nawet zdołałam conieco zanotować, ale
> niestety za późno zaczęłam spisywać składniki i nie wszystko udało mi się
> uchwycić.
>
> 0,5 kg mąki
> 2 jajka
> sól
> woda
>
> Ciasto zagnieść i rozwałkować bardzo cienko (tak jak do makaronu).
>
> 1 kg mięsa (do wyboru wołowina, baranina, jagnięcina i coś jeszcze, ale
nie
> pamiętam)
> 3 posiekane cebule
> sól
> pieprz
> roztopione masło (nie wiem ile, ale oni sporo tego zurzywali)
>
> Mięsko pokroić na kawałki dodać do tego dość grubo pokrojoną cebulę, sól i
> pieprz. Rozwałkowane ciasto równomiernie posmarowć roztopionym masłem.
Mięso
> z cebulą wyłożyć na ciasto, zawinąć i ułożyć w wysmarowanej masłem sporej
> brytfance (w brytfance wygląda to jak taki rogal). Posmarować resztą
> roztopionego masła i piec ~ 2-2,5 godziny. Temperatura to pewnie ok 180 C,
> może 200.
Oglądałam ten program od połowy i też nie zdążyłam wszystkiego zapisać.
Zamiast farszu mięsnego można dodać pokrojone jabłka i rodzynki.
A.
|