Data: 2003-07-03 18:42:28
Temat: Re: Pieróg z mięsem Makłowicza
Od: "Krecia" <k...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Puszka" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:be1gqb$5a$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
> Widziałem dziś w TV jakas powtorke Maklowicza.
> Przedstawial przepis na Pieroga z miensem oraz jego odmiane na slodko.
> Niestety nie zdazylem spisac przepisu. W archiwum grupy tez nie znalazlem
> takiego przepisu.
>
> Moze ktos go posiada w swoich zbiorach
>
> Pozdrawiam
> Puszka
Też widziałam dziś ten program i nawet zdołałam conieco zanotować, ale
niestety za późno zaczęłam spisywać składniki i nie wszystko udało mi się
uchwycić.
0,5 kg mąki
2 jajka
sól
woda
Ciasto zagnieść i rozwałkować bardzo cienko (tak jak do makaronu).
1 kg mięsa (do wyboru wołowina, baranina, jagnięcina i coś jeszcze, ale nie
pamiętam)
3 posiekane cebule
sól
pieprz
roztopione masło (nie wiem ile, ale oni sporo tego zurzywali)
Mięsko pokroić na kawałki dodać do tego dość grubo pokrojoną cebulę, sól i
pieprz. Rozwałkowane ciasto równomiernie posmarowć roztopionym masłem. Mięso
z cebulą wyłożyć na ciasto, zawinąć i ułożyć w wysmarowanej masłem sporej
brytfance (w brytfance wygląda to jak taki rogal). Posmarować resztą
roztopionego masła i piec ~ 2-2,5 godziny. Temperatura to pewnie ok 180 C,
może 200.
|