Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierogi z kapusta.
Date: Thu, 19 Jul 2007 13:10:13 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <f7ngsb$atp$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f7kg32$14m$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: hbm34.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1184843467 11193 79.187.38.34 (19 Jul 2007 11:11:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Jul 2007 11:11:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:299008
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tomek..." <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f7kg32$14m$1@inews.gazeta.pl...
> Hej
>
> Mam zamiar dzis zrobic pierogi z kapusta :-)
> Nie robilem jak do tej pory zadnych pierogow.
>
> Jak na razie kupilem kilogram kapusty kwaszonej i mam tez troche suszonych
> grzybkow :-)
>
Farsz: kapustę odcisnąć starannie, trochę poprzekraiwać, ugotować w
niewielkiej ilości wody, ostudzić, odcisnąć ponownie. Grzybki namoczyć,
ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli, pokrojonej cebuli oraz kilku
ziarenek pieprzu. Ostudzić. Grzybki i kapustę drobno usiekać, dodać cebulę
utartą na grubej tarce. Na patelnię nalać oleju, włożyć farsz i smażyć
wszystko razem od czasu do czasu mieszając aż cebula straci smak surowizny.
Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto: 2 szklanki mąki, jajko, sól, woda tyle ile się wgniecie. Mąkę
wysypać na stolnicę, posolić, zrobić dołek, w który wbić jajko, szerokim
nożem siekając-mieszać dolewając wody. Jak się już trochę połączy wyrabiać
ręką aż przestanie się kleić do ręki i do stolnicy.
Końcówka: ciasto podzielić na 3-4 części, po jednej rozwałkowywać podsypując
mąką na jak najcieńsze placuszki, wykrajać krążki (ja robię przy pomocy
szerszej szklanki - od standardowej pierogi są za małe), nadziewać, lepić,
gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia. Wyciągać łyżką
cedzakową na płaski półmisek, jak trochę podeschną polać stopioną słoninką i
dopiero wtedy dawać następną warstwę, bo inaczej się pokleją.
Smacznego, pozdrawiam - Agnieszka, co się nudzi w pracy
|