Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierogi z kapusta.
Date: Thu, 19 Jul 2007 13:17:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <f7nhh4$e4e$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f7kg32$14m$1@inews.gazeta.pl> <f7ngsb$atp$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: hbm34.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1184844132 14478 79.187.38.34 (19 Jul 2007 11:22:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Jul 2007 11:22:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:299009
Ukryj nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> napisał w wiadomości
news:f7ngsb$atp$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tomek..." <t...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:f7kg32$14m$1@inews.gazeta.pl...
>> Hej
>>
>> Mam zamiar dzis zrobic pierogi z kapusta :-)
>> Nie robilem jak do tej pory zadnych pierogow.
>>
>> Jak na razie kupilem kilogram kapusty kwaszonej i mam tez troche
>> suszonych grzybkow :-)
>>
> Farsz: kapustę odcisnąć starannie, trochę poprzekraiwać, ugotować w
> niewielkiej ilości wody, ostudzić, odcisnąć ponownie. Grzybki namoczyć,
> ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli, pokrojonej cebuli oraz kilku
> ziarenek pieprzu. Ostudzić. Grzybki i kapustę drobno usiekać, dodać cebulę
> utartą na grubej tarce. Na patelnię nalać oleju, włożyć farsz i smażyć
> wszystko razem od czasu do czasu mieszając aż cebula straci smak
> surowizny. Przyprawić solą i pieprzem.
> Ciasto: 2 szklanki mąki, jajko, sól, woda tyle ile się wgniecie. Mąkę
> wysypać na stolnicę, posolić, zrobić dołek, w który wbić jajko, szerokim
> nożem siekając-mieszać dolewając wody. Jak się już trochę połączy wyrabiać
> ręką aż przestanie się kleić do ręki i do stolnicy.
> Końcówka: ciasto podzielić na 3-4 części, po jednej rozwałkowywać
> podsypując mąką na jak najcieńsze placuszki, wykrajać krążki (ja robię
> przy pomocy szerszej szklanki - od standardowej pierogi są za małe),
> nadziewać, lepić, gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia.
> Wyciągać łyżką cedzakową na płaski półmisek, jak trochę podeschną polać
> stopioną słoninką i dopiero wtedy dawać następną warstwę, bo inaczej się
> pokleją.
> Smacznego, pozdrawiam - Agnieszka, co się nudzi w pracy
>
No i zapomniałam -
1. do gotowania grzybków należy dodać masła
2. Ciasto powinno być dosyć luźne
3. Po podzieleniu ciasta na kawałki (te 3 czy 4) kawałki akurat nieużywane
nakryć ściereczką coby nie wyschły
|