Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi z kapusta.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierogi z kapusta.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-18 07:39:16

Temat: Pierogi z kapusta.
Od: "Tomek..." <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej

Mam zamiar dzis zrobic pierogi z kapusta :-)
Nie robilem jak do tej pory zadnych pierogow.

Jak na razie kupilem kilogram kapusty kwaszonej i mam tez troche suszonych
grzybkow :-)

Czekam na jakies sprawdzone przepisy :-)

Tomek...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-18 12:44:41

Temat: Re: Pierogi z kapusta.
Od: "-=Elwood=-" <elwood@S_P_A_M_o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tomek..." napisał:
> Czekam na jakies sprawdzone przepisy :-)

To może pogooglaj, nie będziesz musiał czekac.

--
________________________________
-=Elwood=-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-07-19 11:10:13

Temat: Re: Pierogi z kapusta.
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tomek..." <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f7kg32$14m$1@inews.gazeta.pl...
> Hej
>
> Mam zamiar dzis zrobic pierogi z kapusta :-)
> Nie robilem jak do tej pory zadnych pierogow.
>
> Jak na razie kupilem kilogram kapusty kwaszonej i mam tez troche suszonych
> grzybkow :-)
>
Farsz: kapustę odcisnąć starannie, trochę poprzekraiwać, ugotować w
niewielkiej ilości wody, ostudzić, odcisnąć ponownie. Grzybki namoczyć,
ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli, pokrojonej cebuli oraz kilku
ziarenek pieprzu. Ostudzić. Grzybki i kapustę drobno usiekać, dodać cebulę
utartą na grubej tarce. Na patelnię nalać oleju, włożyć farsz i smażyć
wszystko razem od czasu do czasu mieszając aż cebula straci smak surowizny.
Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto: 2 szklanki mąki, jajko, sól, woda tyle ile się wgniecie. Mąkę
wysypać na stolnicę, posolić, zrobić dołek, w który wbić jajko, szerokim
nożem siekając-mieszać dolewając wody. Jak się już trochę połączy wyrabiać
ręką aż przestanie się kleić do ręki i do stolnicy.
Końcówka: ciasto podzielić na 3-4 części, po jednej rozwałkowywać podsypując
mąką na jak najcieńsze placuszki, wykrajać krążki (ja robię przy pomocy
szerszej szklanki - od standardowej pierogi są za małe), nadziewać, lepić,
gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia. Wyciągać łyżką
cedzakową na płaski półmisek, jak trochę podeschną polać stopioną słoninką i
dopiero wtedy dawać następną warstwę, bo inaczej się pokleją.
Smacznego, pozdrawiam - Agnieszka, co się nudzi w pracy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-07-19 11:17:18

Temat: Re: Pierogi z kapusta.
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> napisał w wiadomości
news:f7ngsb$atp$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tomek..." <t...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:f7kg32$14m$1@inews.gazeta.pl...
>> Hej
>>
>> Mam zamiar dzis zrobic pierogi z kapusta :-)
>> Nie robilem jak do tej pory zadnych pierogow.
>>
>> Jak na razie kupilem kilogram kapusty kwaszonej i mam tez troche
>> suszonych grzybkow :-)
>>
> Farsz: kapustę odcisnąć starannie, trochę poprzekraiwać, ugotować w
> niewielkiej ilości wody, ostudzić, odcisnąć ponownie. Grzybki namoczyć,
> ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli, pokrojonej cebuli oraz kilku
> ziarenek pieprzu. Ostudzić. Grzybki i kapustę drobno usiekać, dodać cebulę
> utartą na grubej tarce. Na patelnię nalać oleju, włożyć farsz i smażyć
> wszystko razem od czasu do czasu mieszając aż cebula straci smak
> surowizny. Przyprawić solą i pieprzem.
> Ciasto: 2 szklanki mąki, jajko, sól, woda tyle ile się wgniecie. Mąkę
> wysypać na stolnicę, posolić, zrobić dołek, w który wbić jajko, szerokim
> nożem siekając-mieszać dolewając wody. Jak się już trochę połączy wyrabiać
> ręką aż przestanie się kleić do ręki i do stolnicy.
> Końcówka: ciasto podzielić na 3-4 części, po jednej rozwałkowywać
> podsypując mąką na jak najcieńsze placuszki, wykrajać krążki (ja robię
> przy pomocy szerszej szklanki - od standardowej pierogi są za małe),
> nadziewać, lepić, gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia.
> Wyciągać łyżką cedzakową na płaski półmisek, jak trochę podeschną polać
> stopioną słoninką i dopiero wtedy dawać następną warstwę, bo inaczej się
> pokleją.
> Smacznego, pozdrawiam - Agnieszka, co się nudzi w pracy
>
No i zapomniałam -
1. do gotowania grzybków należy dodać masła
2. Ciasto powinno być dosyć luźne
3. Po podzieleniu ciasta na kawałki (te 3 czy 4) kawałki akurat nieużywane
nakryć ściereczką coby nie wyschły



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Prosze o przepis na oliwe czosnkową
do Bozenki z Wilna
GRZYBY
Tanie garnki Fissler a drogie garnki Fissler?
Co z Krysią???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »