Data: 2002-02-18 10:03:41
Temat: Re: Pierogi zrobilam
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
>
> >Chcialam sie pochwalic. Zrobilam okolo 120 pierogow, z 7 farszami.
Zavralo
> >mi to ok. 4 godzin (mam taki specjalny hardware do pierogow).
> >
> >Farsze byly takie:
> >z krewetkami i szynka parmenska
> >z feta i owcza golda (goudom)
> >z twarogiem i chilli
> >z kurczakiem i boczkem
> >z kalafiorem i gouda
> >z kurkami
> >z bananami i migdalami
> >
> >Ktos chce jakis przepis?
> >
> >--
> >Macabra
> >When God made man, she was only testing
>
>
> o Jezu...slabym glosem mowie - chy-chyba tak....
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
No to te, ktore pamietam, reszte napisze z domu posilkujac sie sciagawka:
Pierogi z krewetkami i szynka parmenska (na ok. 20 grubych sztuk):
Do 50 gr slodkiej smietanki wcisnac 2 zabki czosnku, zagotowac, dosypac 10
dag goudy, mieszac az sie rozpusci, posolic, popieprzyc. Na patelni usmazyc
2 male/1 wieksza cebulke, pokrojona w kosteczke, przestudzic. Krewetki
koktailowe, w ilosci 20 dag, oczyszczone, wrzucic na wrzatek, gotowac 2
minuty, ostudzic. Cebulke, szynke parmenska (50 gr w drobnej kosteczce) i
krewetki wymieszac z sosem serowym, nadziewac pierogi. Bardzo mi te
smakowaly.
Pierogi z feta i owcza golda (goudom) (na 20-25 grubych sztuk):
pol kostki polskiej fety (paczka ma chyba 20-25 dag) rozgniesc widelcem,
dodac starkowana na drobnych oczkach goude (bardzo twarda i aromatyczna
ona), dolac zoltko, posiekac peczek koperku, wymieszac z serem, popieprzyc
mocno kolorowym pieprzem, jak sucho dolac lyzke kwasnej smietany. Nadziewac.
Pierogi z twarogiem i chilli (na 20-25 sztuk):
Twarog poltlusty w ilosci 20 dag rozgniesc widelcem, posolic porzadnie,
dodac nieco smietany, pokrojony w drobna kosteczke sredni ogorek kiszony i
dwie marynowane papryczki chilli bez pestek. Podsypac koperku i bazylii.
Nadziewac. Te mi wyjatkowo smakowaly, chociaz palilo az skarpetki spadaly.
Pierogi z kurczakiem i boczkem (na 15 - 20 sztuk)
Boczek wedzony 5-6 cieniutkich plasterkow pokroic w kosteczke, zesmazyc na
chrupiaco. Zdjac z patelni, na tym samym tluszczu podsmazyc srednia cebulke
i pol kurzej piersi, tez w kosteczkach. Dorzucic male jablko pokrojone w
kosteczke, poddusic chwile az zmieknie, ale sie nie rozpadnie. Wymieszac
wszystko, posolic, popieprzyc porzadnie, dodac 3 lyzki dobrej pasztetowki,
lyzke soku cytrynowego, odrobine startej skorki, roztarty majeranek.
Nadziewac.
Pierogi z kalafiorem i gouda (na 15 - 20 szt.)
25 dag kalafiora ugotowac w posolonej wodzie wymieszanej 1:1 z chudym
mlekiem. Osaczyc, rozgniesc widelcem, jeszcze gorace wymieszac z golda
starta na grubych oczkach. Popieprzyc, posolic jesli trzeba, posypac galka
muszkatolowa. Nadziewac. Bardzo orginalne te byly.
Pierogi z kurkami (na ok. 15 szuk)
Srednia cebulke pokroic w kosteczke, poddusic na masle, dodac oczyszczone
starannie kurki, posolic porzadnie, dosic 8-10 min az bardzo miekkie.
Posiekac drobno. No dobra, siekac mozna i przed duszeniem, ale ja mialam
kurki mrozone, wiec sie nie dalo ;-). Popieprzyc mocno, dodac 2 lyzki gestej
kwasnej smietany. Nadziewac.
Pierogi z bananami (na 20 sztuk)
2 male, maczyste banany (takie krotkie, grube, prawie proste sa dobre)
rozgniesc widelcem, dolac 2 lyzki miodu i 2 lyzki soku z cytryny, wymieszac
szybko, zeby nie sczernialy, dosypac skorke otarta z polowy cytryny, 10 dag
siekanych migdalow, wymieszac. Nadziewac.
No prosze, wszystkie pamietalam?
Ciasto na to wszystko zrobilam z 11 szklanek maki, pol kostki masla, lyzki
stolowej soli, 4 szklanek wody. Niestety, sporo farszu zostalo, a juz mi sie
nie chcialo dorabiac ciasta :-/ Szkoda, bo mialam w planie jeszcze pierogi z
jagodami, malinami i jezynami, czkolada czarna i biala.
Chlopaki (2 szt) zjedli w sumie ok. 50 szt. i wymiekli (slabiaki ;-)) Reszte
rozdalam, a czesc zamrozilam na gorsze czasy.
Buzi pierogowe
--
Macabra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|