From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <000801c02137$d1db4520$2c28a0d4@promal>
Subject: Re: Pigwa
Date: Mon, 18 Sep 2000 11:02:24 +0200
Lines: 101
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="----=_NextPart_000_006D_01C0215F.EC987CC0"
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <39c5d923$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 18 Sep 2000 10:58:11 +0200, dana.netgate.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl!dana.netgate.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34009
Ukryj nagłówki
>Może ktoś wie co można zrobić z pigwy ?
>Karolina
Z pigwy mozna zrobic wspaniala konfiture i galaretke.
Konfitura z pigwy
Owoce dokładnie umyć, cieniutko obrac, usunac gniazda nasienne. Obierki i gniazda
zachowac. Obrane owoce wkladac do wody zakwaszonej cytryna lub kwaskiem cytrynowym ,
zeby nie ciemnialy. Niewiekla ilosc wody zagotowac, na wrzatek wrzucic pokrojona w
cwiartki (osemki) pigwe. Gotowac ok 10 minut, wybrac owoce, do wywaru wrzucic
obierki i gniazda, wlac zakwaszona wode - z tego bedzie galaretka. W rondlu zrobic
syrop z cukru i 1/2 szklanki wody : na 1 kg owocow - 80 dkg cukru, wrzucic
obgotowane, osaczone owoce. Smazyc na wolnym ogniu jak konfitury, wstrzasajac
brytfanka, czesto odstawiajac na 25-35 minut i znowu smazyc. Powtarzac to tak dlugo
az owoce zrobia sie calkiem przezroczyste. Jednoczesnie uwazac, zeby konfitury nie
przesmazyc, zeby nie sciemniala. Da sie to zrobic., udawalo mi sie przez 3 lata, w
ubieglym roku przesmazylam, byly smaczne, ale ciemne jak powidla. Dobrze usmazone
maja piekny lososiowy kolor.. Gorace wkladac do maalych sloiczkow i zakrecac.
Galaretka
Obierki, gniazda nasienne, mozna dorzucic kilka pokrojonych owocow gotowac na bardzo
malym ogniu dosyc dlugo, wygotowac wywar do 1/4. po ugotowaniu wylac na sito
wylozone gaza. Na 3 szklanki soku wziac 2 szklanki cukru. Smazyc, goraca przekladac
do sloiczkow.
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|