Data: 2005-09-27 09:53:32
Temat: Re: Pigwa
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Edyta" <e...@b...pl> napisał w wiadomości
news:308b.00001abf.4337da75@newsgate.onet.pl...
> Co robic z owocami pigwy?Wiem tylko że nie nadają sie do spożycia na
> surowo,tylko robi sie z nich przetwory.....ale jak i co????
> Z góry dziękuje za odpowiedzi.
> Milego dnia...
Ale pigwa (duże, gruszkowate, z drzewka) - czy pigwowiec (zwany pigwą -
małe, okrągłe, z krzaczka)?
Pigwy lepiej nie jeść na surowo - u wielu osób robi "coś tam z gardłem" i
dławią się przy przełykaniu. Pigwowiec jest twardy, ale zjadliwy.
Zastosowanie pigwowca:
1 - dżemy (do aromatyzacji jabłek - wychodzi o wielel więcej)
2 - super syrop do wody (pokrajać, zasypać cukrem jak maliny, zlać syrop, z
resztem patrz punkt 1)
3 - aromatyzacja kuchni i pokoju - niech po protu sobie leżą :)
Dominik Jan Domin
|