Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "DanaB" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pigwa plus jablko
Date: Wed, 23 Oct 2002 11:57:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <ap5rp3$6og$1@news2.tpi.pl>
References: <ap3f4s$80c$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: baniol.ng.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1035367011 6928 195.205.252.135 (23 Oct 2002 09:56:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Oct 2002 09:56:51 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131162
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mea" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ap3f4s$80c$2@news.tpi.pl...
> [...]Czy mozna mieszac jablka z pigwa? Tylko, czy teraz mozna
> pigwe kupic?[...]
> Maja
>
Tylko teraz mozna kupic swieza, dojrzala pigwe. Trzeba szukac na targowiska,
u dzialkowiczow. Przed polaczeniem z jablkami musi byc dosc dlugo
obgotowana. Szykujac pigwe najpierw (po dokladnym wytarciu) obieram owoce,
kroje, usuwam gniazda nasienne. Obierki i gniazda zalewam woda tak
ledwo-ledwo, gotuje dosyc dlugo, ale niezbyt mocno, zeby wywar byl
intensywny jak galareta z nozek. Owoce, skropione sokiem cytrynowym, bo
ciemnieja, czekaja na przecedzony wywar. Wrzucone do wrzacego wywaru gotuja
sie okolo 1,5-2 godzin. Jak juz dobrze miekkie, mozna dodac do jablek. Maja
fantastyczny aromat.
Zapach swiezych owocow jest bardzo mocny, ze zanim je przerobie stoja kilka,
albo i kilkanascie dni w kuchni, pokoju i pachna jesienia.
--
DanaB
www.kuchnia.com.pl
"Och, gdyby ktoś chciał zjeść to co ugotuję..."
|